Nepouštějte psy v honitbě, varují myslivci. Kvůli nemoci divočáků

Nepouštějte psy v honitbě, varují myslivci. Kvůli nemoci divočáků
Foto ber

V České republice byly v posledních několika týdnech potvrzeny případy úhynů loveckých psů nakažených Aujeszkyho chorobou. Oba psi, z nichž jeden uhynul a druhý musel být veterinářem utracen, se velmi pravděpodobně nakazili od černé zvěře, se kterou se dostali do kontaktu. Před kontaktem psů s černou varují myslivci majitele psů i na Prostějovsku.

„Choroba je rozšířena prakticky po celém světě. Rezervoárem nákazy jsou dospělá prasata, neboť jako jediná tuto nákazu přežívají. Původcem onemocnění je herpesvirus, který napadá nervovou soustavu a dýchací ústrojí. Nákaza je přenosná také na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky, stejně tak na volně žijící živočichy. Přenáší se nejčastěji přímým kontaktem, ale také slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa. Onemocnění není léčitelné a pro nakažené psy je proto smrtelné,“ uvedl hospodář Mysliveckého sdružení Bílovice Lutotín Jan Toman.  

Každoročně se počty podobných potvrzených případů v ČR (zejména psů, ale v roce 2018 třeba také u kočky) pohybují v rámci jednotek. Prakticky ve všech případech z posledních let přišla všechna nakažená zvířata do kontaktu s prasaty divokými (zpravidla při lovu), nebo konzumovala jejich tepelně neupravené maso. V současné době neexistuje vakcína pro vakcinaci psů. (ber)

V závěru roku 2017 byl na celém území ČR proveden monitoring, v jehož rámci se zjišťovala přítomnost protilátek proti viru Aujeszkyho choroby u prasat divokých. „Bylo zjištěno, že více než pětina divočáků tyto protilátky má. To potvrzuje skutečnost, že se s tímto virem v průběhu svého života setkala. Přítomnost protilátek neznamená, že všechna sérologicky pozitivní prasata jsou nezbytně aktivními vylučovateli viru, toto riziko však existuje. To by si měli být majitelé, kteří své psy berou do lesa, uvědomit,“ informoval mluvčí SVS ČR Petr Vorlíček. (ber)

 

Poslat nový komentář