Buky ruší Pannu Marii. Půjdou k zemi?!

Buky ruší Pannu Marii. Půjdou k zemi?!
Foto ber

 

Hlavní prostějovské náměstí prošlo revitalizací, nyní finišují opravy zdejšího morového sloupy. Ty zřejmě vynesou další spor mezi milovníky zeleně a vedením města. Sloup z roku 1714, kterému vévodí socha Panny Marie, trpí díky dvěma sousedním bukům.

„Navštívil mne akademický sochař René Tikal, který se svými spolupracovníky sochu restauruje. 29. června mi přeložil nálezovou zprávu, kterou podepsal i vedoucí odboru památkové péče Marek Perůtka. Podle zprávy buky velmi nepříznivě působí na tuto památku. Jde zejména o zvýšenou vlhkost a bionálety v podobě lišejníků a mechů, které se usazují a způsobují neprůchodnost pórů. Následkem toho dochází ke korozi kamene a rozpadu sochy,“ vysvětlil na nedávné tiskové konferenci primátor města Miroslav Pišťák s tím, že kořeny stromů narušují i statiku sloupu.

Oba buky byly u sochy vysazeny v padesátých letech, aby bránily nežádoucímu pohledu tehdejšího osazenstva radnice. V rámci revitalizace měly být odstraněny, o jejich záchranu ale svedli ochránci přírody vítěznou bitvu. I přes značně narušený kmen jednoho ze stromů tak buky Pannu Marii stráží stále. Nemusí to ale trvat dlouho.

„Odbor památkové péče jako státní orgán rozhodl o odstranění obou stromů. Má na to v souladu se zákonem právo,“ informoval Pišťák.

Podle jeho slov je třeba chrániče městě nejen zeleň, ale i několik století staré a jedinečné historické památky. V tomto případě je naprosto jednoznačné, co dostane přednost,“ dodal primátor. (ber)

Komentáře

 Najednou záleží radnici na nějaké památce a jinde je klidně nechají chátrat a bourat.Jo,účel

světí prostředky.

  Nějakým způsoben se přece musí podařit ty stromy pokácet,když se to zatím nepodařilo.

  Jen je třeba najít ten dobrý důvod,aby nešel jen tak vyvrátit.

Je jednoznačné, že ke kůrovci Hemerkové se přidal další!

Poslat nový komentář