Svátek zamilovaných... Milujete romantiku?

Svátek zamilovaných... Milujete romantiku?
ilustrační foto

 

Transfúzní stanice Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL, zve všechny zamilované na valentýnský odběr krve. Zájemci, kteří přijdou ve čtvrtek 13. února darovat nejcennější tekutinu, mohou soutěžit o poukaz na romantickou večeři pro dva v Restauraci u Chmelů.

„Lásku a sounáležitost můžeme vyjádřit různě, třeba i dárcovstvím krve. Všichni zájemci, kteří přijdou darovat krev ve čtvrtek 13. února, budou zařazeni do slosování o romantickou večeři pro dva. Jména třech výherců zveřejníme ještě týž den odpoledne na našem webu,“ přibližuje vedoucí lékař prostějovské transfúzní stanice MUDr. Jiří Šlézar, který doufá, že akce podnítí hlavně mladé dárce, které nemocnice stále citelněji postrádá. Celková dárcovská základna totiž postupně stárne a mladí lidé o dárcovství krve jeví menší zájem. „Doba šla kupředu a došlo tak k celkovému posunutí hodnot mladých lidí. Řada z nich cestuje, často v takzvaných endemicky rizikových oblastech. Mnoho mladých lidí trpí na různé alergie, mají tetování či piercing, což je často na určitou dobu vylučuje z možného darování,“ vysvětluje vedoucí lékař Jiří Šlézar.

Udržet počty odběru se prostějovské transfúzní stanici daří se stále menším počtem pravidelných dárců. Zvyšuje se tak frekvence jejich odběrů a to na maximálně přípustnou mez. Transfúzní stanice nyní hledá možnosti, jak mladé lidi k darování krve a plazmy víc motivovat, soutěž o poukaz na romantickou večeři je jedna z nich.

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. Potřebná tělesná hmotnost je nad 50 kilogramů. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti. „Všechna potřebná vyšetření provedeme zdarma bezprostředně před odběrem,“ uvádí Jiří Šlézar. „Den před odběrem krve není vhodné pít alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, například při sportu. Na druhou stranu nedoporučujeme dostavit se na vlastní odběr nalačno. Dárce by si měl ráno před odběrem dát lehkou netučnou snídani a zejména vypít dostatek tekutin,“ dodává vedoucí lékař. (red) 

Poslat nový komentář