Paliativní péče dokáže prodloužit délku dožití o 24 %. Nemocnice Prostějov se zapojila do projektů k jejímu rozvoji

Paliativní péče dokáže prodloužit délku dožití o 24 %. Nemocnice Prostějov se zapojila do projektů k jejímu rozvoji
Foto Nemocnice Prostějov

Mnoho lidí má paliativní péči spojenou výhradně se závěrem života. Starost o umírající je bezesporu klíčovou součástí paliativní péče, ale její záběr je mnohem širší. I pacienti procházející kurativní léčbou mohou mít významný prospěch z paliativního přístupu. Není náhoda, že řada odborných společností doporučuje, aby byla paliativní péče integrována do standardního léčebného procesu u chronických pacientů v pokročilé fázi nemoci. Paliativní péče začíná v momentě diagnózy a končí podporou příbuzných či blízkých osob během zármutku.

I když některá onemocnění neumíme vyléčit, neznamená to, že pro pacienty již nemůžeme nic udělat, řekli si v nemocnici v Prostějově. Zapojili se do řady projektů, jejichž cílem byl rozvoj poskytování paliativní péče v nemocnicích, a které byly podporovány Ministerstvem zdravotnictví ČR, případně Nadačním fondem Abakus či Olomouckým krajem. Průzkumy ukazují, že ze všech pacientů v nemocnicích je v každém okamžiku cca 30 % takových, kteří před sebou mají méně než rok života.

Specializovanou paliativní péči v rámci lůžkového oddělení poskytují v Nemocnici Prostějov na oddělení následné a paliativní péče. Jde o paliativní péči poskytovanou hospitalizovaným pacientům v terminálním stádiu života. V roce 2017 v Prostějově zahájili proces integrace paliativní péče do standardního léčebného procesu u chronických pacientů v pokročilé fázi nemoci zejména prostřednictvím specializovaného vzdělávání lékařských i nelékařských zdravotnických pracovníků. V roce 2019 doplnili portfolio poskytovaných zdravotních služeb v oblasti paliativy i o poskytování sociální služby, konkrétně o poskytování odborného sociálního poradenství v oblasti paliativní péče.

„Kontakt s paliativním specialistou neznamená, že smrt je za dveřmi,“ podotýká Eva Vystavělová, která poskytuje v Nemocnici Prostějov odborné sociální poradenství. „Sociální pracovník podporuje pozůstalé v jejich tíživé situaci, předává jim informace potřebné k vypravení pohřbu a souvisejících záležitostí a má k dispozici pro pozůstalé tolik času, kolik je třeba. V paliativní péči je smrt vnímána jako součást života a klient může využít zbývající čas k vyřešení záležitostí, které dosud nestihl,“ dodává Vystavělová.

Chronické nemoci dnes představují nejvýznamnější zdravotní hrozbu v Evropě, neboť se s nimi potýká více než 80 % lidí starších 65 let a jsou zodpovědné za 86 % všech úmrtí.

Paliativní péče je významnou součástí moderního zdravotního systému a vzhledem k současným epidemiologickým a demografickým vývojovým trendům ve společnosti její význam stále roste. Nelze přehlédnout fakt, že v nemocnicích umírá největší procento lidí, ač by si řada z nich přála zemřít v domácím prostředí obklopena svými nejbližšími. Paliativní péče v nemocnici se zaměřuje na zvyšování kvality života pacientů se závažným, život ohrožujícím onemocněním. Paliativní tým v nemocnici tvoří lékaři, sestry, sociální pracovník a další odborníci, kteří pomáhají pacientům zvládnout závažné symptomy, úzkosti, existenciální utrpení a další problémy, které jejich onemocnění přináší. Paliativní péče tedy není o smrti, ale o životě před ní.

Paliativní specialisté pomáhají pacientům prožívat zbývající dny jejich životů tak dobře, jak je to jen možné, a to už od chvíle, kdy se jejich nemoc objevila. Odborníci na paliativní péči provázejí pacienty a jejich rodiny až do konce a pomáhají jim zvládat bolest, dušnost, nespavost, úzkosti či další problémy, se kterými zápasí.

Řada studií dokladuje, že pacienti, kterým bylo umožněno využít paliativní péči, mají šanci na delší život než pacienti, kteří k paliativní péči přístup nemají, a to za zachování vyšší kvality života, lepší kontroly symptomů a větší spokojeností pacientů i jejich rodin. (Zdroj Nemocnice Pv)

Poslat nový komentář