Vzniká nová občanská iniciativa Pro Prostějov

Vzniká nová občanská iniciativa Pro Prostějov
Jan Navrátil zakládá sdružení Pro Prostějov, které má ambici být partnerem radnice při plánech do budoucna

Občanské sdružení Pro Prostějov se chce stát partnerem města při přípravě projektů a dlouhodobých plánů. Příští týden se uskuteční ustavující schůze. Zváni jsou všichni příznivci otevřené občanské společnosti. 

V Prostějově vzniká občanské sdružení Pro Prostějov. Jeho iniciátorem je aktivista Jan Navrátil, který brojí proti způsobu prodeje Společenského domu. Smlouvu o smlouvách budoucích, kterou v roce 2010 uzavřela radnice s firmou Manthellan napadl u soudu, avšak neúspěšně. Soudkyně žalobu zamítla s tím, že Jan Navrátil nemá právo smlouvu napadnout. Není totiž zástupcem žádné ze stran, ani dotčeným vlastníkem pozemků v okolí Společenského domu.

Myšlenka na založení občanského sdružení klíčí v hlavě Jana Navrátila již od prohraného soudního sporu. "A další dění mě v tom utvrzuje," podotýká aktivista. Podle něj mají mít občané Prostějova a okolí právo být informováni o projektech, které se jich týkají. "Věci, které ovlivňují náš život v horizontu příštích deseti, dvaceti let se řeší bez nás, za naše peníze. Nelze, opravdu nelze rezignovat na roli občana. Nadešel čas dát věcem řád a ustanovit sdružení s právní formou, které bude při přípravě projektů městu partnerem," říká rezolutně Jan Navrátil.

Nové občanské sdružení se tedy má stát rovnocennějším partnerem nejen samosprávě a městskému úřadu, ale i dalším organizacím a spolkům. Jedním z cílů sdružení je vyšší využití potenciálu široké občanské veřejnosti pro zachování udržitelného rozvoje Prostějova, zvyšování povědomí o Prostějovu a hrdosti na město. Pro Prostějov, o.s., chce kooperovat s jinými sdruženími majícími podobné cíle, hodlá organizovat občanské kampaně, veřejné průzkumy a petiční akce. 

Ustavující schůze nového občanského sdružení Pro Prostějov, o.s., se uskuteční ve čtvrtek 12. ledna 2012 v 17.00 hodin v salonku Restaurace Lázně (Blahoslavova ul.). Počet míst v salonku je omezen. Pokud chcete být při tom, dejte vědět na email@proprostejov.eu. "Zváni jsou všichni příznivci otevřené občanské společnosti. Nezáleží, za které stranické seskupení kopete, ale jestli kopete stejným směrem. Nezáleží, kde bydlíte, či pracujete, ale jestli považujete Prostějov za své město. Nezáleží, jestli je vám deset či sedmdesát, ale jestli cítíte potřebu řešit věci v Prostějově vzdálenější než pět let," zve Jan Navrátil.

(bp)

Poslat nový komentář