Pavel Vavrouch otevřeně o poměrech na radnici

Pavel Vavrouch otevřeně o poměrech na radnici
Foto Pavel Vavrouch

 

Pavla Vavroucha radniční koalice opět nezvolila (ODS nominovala Vavroucha již na druhém zastupitelstvu) do finančního výboru a jeho ODS proto nebude mít jako jediná opoziční strana své zastoupení v důležitém orgánu, který se zabývá městským rozpočtem. PvNovinky se proto Pavla Vavroucha zeptaly, co se za tímto omezením práv opozice skrývá. 

Co říkáte současné politické situaci na prostějovské radnici?

Upřímně řečeno, je to dosti smutné představení.

Jak to myslíte?

Smutné je, že oproti minulosti vládnoucí koalice KSČM, PÉVÉČKO, ČSSD nerespektuje demokratická pravidla, která tu byla v předchozích volebních obdobích nastavena.

Můžete být konkrétní?

Například nejsou respektovány nominace demokratických stran na obsazení výborů. Tyto výbory (zejména finanční a kontrolní) jsou nesmírně důležité pro řádnou práci opozice a zejména pro její nezastupitelnou kontrolní činnost.

Může to mít nějaký důvod?

Zřejmě ano, ale na to se musíte zeptat současných koaličních partnerů.

Zástupci opozice se nedostali ani do komise pro přípravu výběrového řízení na svoz komunálního odpadu?

Jistě. Podle mínění pánů Pišťáka a Pospíšila, jak jsem viděl z přímého přenosu ze zastupitelstva, prostě nikdo z opozičních zastupitelů nemá nárok.

A proto ani vás nezvolili do finančního výboru?

Lidi, kteří financím rozumějí a nebojí se říci vlastní názor, zřejmě současná moc na radnici nepotřebuje. Proto pan Pospíšil tahá členy finančního výboru jako králíky z klobouku (poznámka redakce - P. Burša nebyl navržen ODS, ale přímo radním Pospíšilem a ten den po své volbě z ODS odešel).

Mimochodem, právě pro tyto nedemokratické praktiky jsme se s Mgr. Pospíšilem v ODS mnohokrát nepohodli, ale jak je vidět, pokračuje ve stejném duchu i na radnici.

Myslíte, že mohou být i jiné důvody?

Možná komunistům vadí, že pocházím z rodiny, která byla aktivní v boji proti nacistické i komunistické diktatuře (poznámka redakce - strýc pana Vavroucha, Vojtěch Vavrouch, byl popraven za nekomunistický protinacistický armádní odboj 20.8.1943 v Berlíně - Plötzensee a jeho otec strávil mnoho let v komunistickém žaláři jako politický vězeň v 50. letech). Samozřejmě to může vadit i některým jiným lidem, kteří nemají čisté svědomí.

Myslíte, že v tom hraje nějakou roli i primátor Pišťák?

Nechce se mi tomu věřit. Víte, pana Pišťáka znám dlouhá léta. Když ODS v roce 1994 vyhrála volby v Prostějově (poznámka redakce - ODS 9 hlasů, Sdružení ČSSD, NK za které kandidoval M. Pišťák 5 hlasů) a starostou se stal Jan Šverdík, zřídili jsme pro pana Pišťáka, který byl v obtížné životní situaci, místo uvolněného předsedy kontrolní komise. To jsem považoval a stále považuji za správné a seriózní jednání vůči opozici.

Neumím si vysvětlit, proč silný člověk, který za minulého režimu dost vytrpěl, dá dohromady koalici právě s komunisty. Jeho vysvětlení, že tak rozdali voliči karty, podle mého názoru neobstojí.

A co říkáte na současnou politickou situaci celkově?

Víte, hlavním problémem všech politických reprezentací je, že se tzv. připravují na válku, která už byla. Výzvou dneška není jen minulost, ale hlavně budoucnost.

Je to aktivizace tzv. 5. kolony u nás, tedy zastánců a podporovatelů nedemokratického režimu v Rusku. A je úplně jedno, jestli to dělají dobrovolně, za úplatu nebo proto, že někdo v Moskvě oprášil jejich spisy.

A samozřejmě jsou to islamisté a jejich útok na principy svobody a demokracie. Víte, podle mě je jedno jak se diktátorská ideologie nazývá, jestli komunismus, nacismus nebo islamismus. S prvními dvěma jsme měli v naší historii krvavou zkušenost. Musíme dělat vše proto, aby ta třetí u nás nedostala sebemenší šanci.

Snad si všichni vzpomeneme na naši husitskou minulost a na to, že všechny, kdo nám chtěli vnucovat svoje pravdy a brát nám svobodu, jsme z naší země hnali. Toto je naše vlast. Pokud tu někdo chce žít, MUSÍ respektovat nás a naše zvyklosti. Pokud se mu to nelíbí, je na světě určitě spousta zemí, kde mu bude lépe.

Děkujeme za rozhovor.

Komentáře

Chce se mi z pana Vavroucha zvracet

Máme pro všechny lidi s neutěšenou životní situací nachystané placené uvolněné místo na radnici v Prostějově tak,  jak to bylo zajištěno tehdy Pišťákovi?

Velmi smutné čtení o realitě na prostějovské radnici

Poslat nový komentář