Práce pro agenturu? Nejistota, shodují se Prostějované

Práce pro agenturu? Nejistota, shodují se Prostějované
ilustrační foto

 

Pracovní agentury mají v Prostějově žně. Nabírají pracovníky pro velké zaměstnavatele, platí jim na dnešní poměry slušnou mzdu, nedávají ale záruku trvalé práce. Přesvědčilo se o tom hned několik mladých Prostějovanů.

Jak to funguje

Pracovní agentury mají většinou podobný systém. Pracovníky nabírají na dohodu o práci, po čase jim nabídnou pracovní poměr se zkušební dobou tři měsíce. Pokud dotyčný "přežije", dostane smlouvu na dobu neurčitou. Jenže jak se zdá, agentury hledají cesty, jak se těch, kterým by měli přidat na financích a zaměstnaneckých výhodách, zbavit. A daří se jim to. Vymlouvají se na firmy, pro které lidi shánějí. Například tím, že společnosti odpadly zakázky a tím pádem ruší místa. Nebo svému již stálému zaměstnanci nařídí takovou práci, kterou není schopen z nějakého důvodu vykonávat. 

Příklady z praxe

„Našla jsem po delším hledání dobře placenou práci. Bylo to přes agenturu, reference byly skvělé, tak jsem neváhala,“ svěřila se redakci 21letá Dana.  Dva a půl měsíce bylo vše v pohodě, pracovala pro jednu velkou prostějovskou firmu. Pak ale přišel šok. „Nechali mě odpracovat dlouhý víkend, kdy jsem měla tři noční dvanáctky. V pondělí ráno otevřu e-mail a tam strohé psaní o tom, že se mnou končí pracovní poměr ve zkušební době. Byl to šok,“ dodala. Na dotaz, zda pracovala špatně, jí její nadřízený oznámil, že firma agentuře pokrátila práci a tak nezbylo, než snížit stav. Dana byla ve zkušební době a proto „letěla“ mezi prvními.

Podobnou  zkušenost má i o tři roky starší Milan. Jeho ale podobná agentura přeřadila na práci do středních Čech. „Platí sice cesťáky, ale já mám doma těžce nemocnou mámu, nemůžu být celý týden pryč. Na to jsem už před nástupem upozorňoval. Musel jsem dát výpověď, jiná alternativa se prostě nenaskytla,“ konstatoval. Dva měsíce předtím mu agentura věnovala bonus v podobě zvýšení mzdy a také stravenek. „Zjistil jsem, že i nadále nové lidi pro prostějovské firmy nabírá. Ti samozřejmě dělají za základ a bez nároku na stravenky. Tak mě napadlo, jestli to není právě o tomhle, přesunout člověka poté, co dostane stravenky a přidáno. Noví nedostanou nic,“ dodal Milan. (ber)

 

Poslat nový komentář