Velké loučení. S brčky, talíři i vatovými tyčinkami

Velké loučení. S brčky, talíři i vatovými tyčinkami
Ilustrační foto pixabay.com

Od července 2021 bude pravděpodobně platit zákaz uvádět na český trh některé jednorázové plastové výrobky. Česká vláda tak reaguje na evropská nařízení. Konkrétně už nekoupíte plastová brčka, tácky, talíře, příbory nebo vatové tyčinky. Obchodníci budou moci pouze doprodat zásoby. Podle aktuálního návrhu zákona ministerstva životního prostředí platí omezení i pro bioplast a oxo-rozložitelný plast.

Aktuální čísla ukazují, že se v ČR každoročně dostane do oběhu obrovské množství jednorázových plastů, a situaci je tudíž podle vlády nutné řešit. Plastových brček se prodá asi 300 milionů, příborů 60 milionů, polystyrenových kelímků 40 milionů a talířů 20 milionů.

Nejde ale jen o jednorázové plastové výrobky – během příštích let vstoupí v platnost i další nařízení. Na nápoje z plastu či kompozitních materiálů do objemu 3 litrů bude například nutné upevnit víčko. Týkat se to bude i tetrapakových obalů na džusy a mléko.

Dále nebudou na tuzemský trh uváděny ani obaly na potraviny z expandovaného polystyrenu. U oxo-rozložitelných plastů jsou pak největší překážkou mikroplasty, které z nich zbývají po rozkladu a dostávají se do potravinového řetězce živočichů.

Do roku 2029 pak má být v celé Evropské unii recyklováno 9 z 10 plastových lahví. 30 % z těchto lahví se navíc musí do roku 2030 vyrábět z recyklovaného plastu. Vedle výroby by měli producenti působit i na chování nakupujících a nově se mají podílet také na likvidaci odpadu. (red)

Poslat nový komentář