Otužilci přivítali jaro koupelí v čehovickém rybníku

ilustrační foto
ilustrační foto

Poslední březnovou sobotu se sešlo v Čehovicích na rybníku 91 zimních plavců a plavkyň různého věku, aby si změřili své síly na tratích různých délek – od stovky metrů až po rovný kilometr.  Teplota vody 10,5°C už byla opravdu jarní. Svědčila o tom i účast plavců, kteří plavou spíše dálkové plavání. 

Organizátoři, oddíl dálkového a zimního plavání TJ HANÁ Prostějov, připravili nejen výborné pokoupání, ale i doprovodný program pro diváckou veřejnost. „Bylo vidět, že Hanáci jsou v případě možné nepřízně počasí strašně pohodlní a raději zůstanou doma“, posteskl si ředitel závodu Michal Mucha. „Očekávali jsme, že přijdou i rodiny s dětmi, proto jsme nechali postavit skákací hrad a sehnali psí spřežení, kdy si mohli diváci zkusit jízdu na koloběžce tažené psem,“ dodal. Pozvání přijal závodní kennel Robova Louka, skupina se zabývá sportem psích spřežení tzv. „Mushingu“. Evropští saňoví psi jsou speciálně vyšlechtěné plemeno tažných psů pro evropské podmínky a sprintové tratě. Psi dokáží vyvinout rychlost až 50 km/h. Takže stejně jako když by někdo řekl, že zimní plavání je adrenalinový sport, tak o mushingu můžeme říci totéž. „Určitě se budeme vzájemně v budoucnu dobře doplňovat“, poznamenal s úsměvem nejstarší hanácký plavec Bohumil Pácl (1940). Nestor Hané mimochodem absolvoval 19 závodů z 22 pořádaných v letošní sezóně. V podstatě se proplaval víkendy od podzimu k jaru. 

Počasí nakonec plavcům i divákům vyšlo a plavci si závody opravdu užili. Na nejdelší trati 1000 metrů opět excelovaly ženy, když 1. místo obsadila Magda Okurková z Fides Brno, pro stříbrnou medaili si doplavala Aneta Lokajová z Univerzity Brno. Bronzová skončila vedoucí závodnice Českého poháru (ČP) v zimním plavání Eliška Novotná z Fides Brno. TJ Haná nasadila na závod 12 zimních plavců a obhájila tak krásné 5. místo v ČP. „Věřím tomu, že se oddíl omladí a budeme moci v příští sezóně zaútočit na 3. pozici. Vím, že bychom na to měli,“ věří předseda oddílu a přemožitel kanálu La-Manche v loňském roce Luděk Coufal. Na tu nejdelší kilometrovou trať nastoupilo 43 plavců a plavkyň.

Stylově oslavila své narozeniny nejstarší plavkyně závodu Blanka Vyskočilová z Hradce Králové, která tento den dosáhla svých 73. narozenin. Pořádající oddíl ji patřičně pogratuloval a popřál hodně zdraví a mnoho sportovních plaveckých výkonů v ledové vodě. Nejmladší závodnicí byla Renata Nováková (1997) z Pardubic, která se umístila na trati 500 metrů dokonce na 2. místě. 

TJ Haná uspořádala celkově 3. jarní závod v Čehovicích. V historii pořádání závodů Českého poháru v zimním plavání to byl již 16. ročník „Vítání jara na Hané“. Oddíl DZP TJ Haná Prostějov zve všechny příznivce plavání na závody pořádané v Tovačově na Anínském jezeře 2. června. Bohatý program i občerstvení bude dobrým lákadlem pro celé rodiny. Těšíme se na Vás.   

(mm)  

Poslat nový komentář