Letecké záchrance ubylo zásahů

Letecké záchrance ubylo zásahů
Foto Zdravotní záchraná služba Olomouckého kraje

Proticovidová opatření se odrazila na vytíženosti olomoucké letecké záchranné služby.  Ubylo jí zásahů. Posádky vrtulníků totiž vzlétaly k menšímu počtu dopravních nehod a úrazů na horách. A v podobném duchu se situace vyvíjí i letos.

„Výrazně ubylo dopravních nehod, úrazů na horách, protože celá zimní sezóna a lyžaři nejsou. Co se týče pěších turistů, tak není časté, že by se jim něco stávalo. Co se týče dopravy, tak je vidět, že ubyla mobilita obyvatelstva,“ popisuje Jiří Lysák, vedoucí lékař letecké zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, jak se změnila v poslední době služba letecké záchranky.

Snížilo také množství výjezdů k domácím úrazům. Například ke zraněním po pádu ze stromu nebo ze střechy. „To vůbec celý minulý rok nebylo, bylo méně i popáleninových traumat. Čeho zůstalo asi stejně, to jsou transporty pacientů s infarkty a mrtvicemi,“ srovnává lékař. Vrtulník letecké záchranné služby v roce 2019 vzlétl 605x, loni 524x.

Naopak pozemní záchranné službě výjezdů přibylo, k tzv. normálním pacientům přibyli covidoví. Letecká záchranná služba zasahuje v Olomouckém a částečně ve Zlínském a Pardubickém kraji.  (ber)

Poslat nový komentář