Poslanec Fiala odmítá novinářům poskytnout informace

Poslanec Fiala odmítá novinářům poskytnout informace
ilustrační foto

Jak jsme vás informovali, všímavý čtenář nás upozornil na skutečnost, že na parkovišti před Národním domem stálo osobní vozidlo s kartičkou Poslanecké sněmovny ČR místo parkovacího lístku. Fotografie je toho zřejmým důkazem. Proč řidič porušuje vyhlášku města a neplatí parkovné? Nemá snad deset korun na zaplacení?

Co na to Parlament? Poslanci platit musí
Otázali jsme se přímo v kanceláři Parlamentu ČR, zda jsou poslanci osvobození od placení parkovného na parkovištích. Dostalo se nám ujištění, že k benefitům poslanců tato položka rozhodně nepatří. Průkaz poslance neopravňuje nikoho bezplatně postavit své vozidlo na veřejné parkoviště, které je zpoplatněno vyhláškou města. Podle této vyhlášky jsou od parkovného osvobozeny pouze osoby invalidní, pokud mají vozidlo označeno příslušnou kartičkou a mohou se prokázat průkazem zdravotně postižené osoby.

Městská policie toleruje neplacení parkovného?
„Je pravda, že žádné výjimky v osvobození od placení parkovného nejsou mimo těch, které jsou uvedené na informační nálepce na parkovacím automatu. S poslanci je to tak, že parkují na různých místech ve městě, ale pokud je mi známo, neřešili jsme s nimi žádné porušení městské vyhlášky,“ potvrdil ředitel prostějovské Městské policie Jan Nagy.
Jinými slovy – bedliví strážníci, kteří jindy kontrolují placená parkoviště ve městě a hojně rozdávají botičky neplatičům, auta označená poslaneckým průkazem tolerují, i když se v tomto případě na ně poslanecká „imunita“ nevztahuje.

Je to Radim Fiala?
Průkazem Poslanecké sněmovny ČR mohou v Prostějově disponovat pouze tři osoby – poslanci Jitka Chalánková, Pavel Holík a Radim Fiala. Kdo z nich neplatí parkovné?
Zatímco Jitka Chalánková a Pavel Holík parkování před Národním domem odmítli (jejich vyjádření přineseme příště), Radim Fiala na mailem zaslanou otázku ohledně placení parkovného dosud neodpověděl a svůj mobil nezvedá. Přitom je známo, že poslanec Fiala Národní dům často navštěvuje a využívá ho k pracovním schůzkám.

Fiala má problém s novináři, co tají?
Vznikají občanské iniciativy, nadace a sdružení, občané se aktivně zapojují do veřejného života, zmiňme například Nadační fond pro boj proti korupci, Veřejnost proti korupci, občanská sdružení Naši politici či Sdružení pro svobodné informace. Denně jsme svědky, jak se pod tlakem i těchto občanských iniciativ mění přístup státu, institucí a politiků ke svobodnějšímu podávání informací prostřednictvím médií. Ne tak "dinosaurus" Fiala. Jeho nekomunikace s novináři totiž není v našem případě první. Například v červnu loňského roku nepochopitelně odmítl jako jediný odpovědět Prostějovskému Deníku, který se ptal všech nově zvolených poslanců, jak chtějí pracovat pro prostějovský region, kdy a kde je mohou občané zastihnout. "Děkuji, ale nemám zájem, nashledanou," uvedl tehdy Fiala. Regionální MF Dnes se loni v září ptala poslanců za Olomoucký kraj na jejich majetkové poměry. Radim Fiala jako jediný z dvanácti zákonodárců odmítl odpovědět, vymluvil se na to, že své majetkové přiznání nemá k dispozici. Fiala je podle výpisu z obchodního rejstříku mimo jiné dnes jediným společníkem společnosti Studio PN Prostějov. Od 9. září 2011 je navíc jediným jednatelem této firmy, která vydává Týdeník Prostějovska. Má tedy své novináře, kterým dozajista nemusí vysvětlovat, proč nemá desetikorunu na parkovné....
(jap, bp)

Poslat nový komentář