Starostové dál bojují za spravedlivější rozdělení daní

Starostové dál bojují za spravedlivější rozdělení daní
ilustrační foto

Starostové měst a obcí Olomouckého kraje znovu zvedli svůj hlas na podporu novely zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). 

 

Tentokrát si starostové pozvali zákonodárce zastupující kraj v Poslanecké sněmovně a Senátu a předložili jim své připomínky k tísnivým finančním poměrům místních samospráv. Požadovali od nich slib, že novelu zákona RUD v rámci svých kompetencí podpoří.

První vlna odporu starostů malých měst a obcí se zvedla letos v polovině září, kdy po několikaletém marném boji projevili masově svou vůli po změně nespravedlivého rozdělování financí. Ze společné manifestace vzešla petice a dopis premiérovi, který o dva týdny později podpořili přímo v Praze demonstrací před úřadem vlády.

„Premiér Nečas nám dal příslib, že do konce října naši petici projedná. Uběhl měsíc a není nic projednáno ani jsme nedostali jakoukoliv odpověď. Poznali jsme, kolik váží slovo premiéra. Neskládáme ale ruce do klína, proto jsme kontakovali ty, kteří nám mohou pomoci na pozicích v parlamentu,“ řekl zástupce Sdružení místních samospráv v Olomouckém kraji Ladislav Štefanko. Ze všech oslovených 16 zákonodárců, které si občané měst a obcí zvolili jako své  zástupce ve Sněmovně a Senátu, se na setkání dostavila necelá polovina. Prostějovsko reprezentovala poslankyně Jitka Chalánková a senátorka Božena Sekaninová.

„Starostové chtěli vědět, kdo z nás podpoří jejich zájmy. Všichni chtějí rozvoj obcí, ale chybí jim na to peníze. Je to velmi citlivá záležitost. Jsem samozřejmě pro to, aby se obce rozvíjely, aby finančně dosáhly na všechny investice potřebné k zajištění slušného života občanů,“ podpořila myšlenku starostů Božena Sekaninová s tím, že projednávání tolik očekávané novely se patrně odsune až na rok 2013, neboť ministerstvo financí nemá zatím zpracované veškeré náležitosti. „O dění ve svém regionu se zajímám velmi podrobně. Pokud však nemám na stole konkrétní verzi novely, nemohu udělat nic jiného než dosud – zas a znova navštěvovat obce a města a snažit se pomoci jak se dá,“ dodala senátorka. 

Programové prohlášení vlády po loňských volbách věnovalo mimo jiné také velkou pozornost financování komunální sféry. Vláda si dala za cíl stanovit příjmy obcí tak, aby se snížil současný rozdíl příjmů na obyvatele mezi „nejchudšími“ a „nejbohatšími“ obcemi. V souladu s těmito záměry představil ministr financí Miroslav Kalousek návrh novely zákona o RUD. Jeho projednávání je však zatím v nedohlednu.            

(jap)

Poslat nový komentář