Klučina zachránil svou sestřičku z hořícího domu

Malý zachránce dostal od hasičů odměnu. Foto HZS Olomouckého kraje
Malý zachránce dostal od hasičů odměnu. Foto HZS Olomouckého kraje
Další fotky: 
Ohněm poničená kuchyně. Foto HZS Olomouckého kraje

Chlapec po zjištění, že hoří v kuchyni, neváhal, vynesl svoji malou sestru před dům a utíkal přes ulici zavolat pomoc. Od hasičů dostal odměnu.

Na pondělní odpoledne dlouho nezapomene rodina jednoho z domků v obci Slatinice na Olomoucku. Poklidný život narušil požár v kuchyni, který se zřejmě po zapomenutí potravin rozšířil na kuchyňskou linku. Štiplavý kouř přiměl malého chlapce zjistit, co se v domě děje. Popadl svoji sestřičku, vynesl ji před dům do bezpečí a utíkal k sousedům volat pomoc. Kolemjdoucí poté velmi rychle odpojili elektrickou energii a plyn a pokusili se požár uhasit. 

"Informaci o požáru převzala linka tísňového volání informaci o požáru v pondělí 25. června krátce po jedné hodině po poledni. Operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje k likvidaci vyslalo jednotku profesionálních hasičů stanice Olomouc a také nedaleké dobrovolné hasiče z Náměště nad Hanou. Ti také u události byli jako první a zahájili lokalizaci požáru, naštěstí díky včasné pomoci spoluobčanů se již více nerozšiřoval," uvedl Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje. Dům byl silně zadýmen,  proto jej hasiči důkladně odvětrali pomocí přetlakové ventilace. Vnitřní prostory také ještě jednou pečlivě překontrovali a vyloučili tak přítomnost dalších osob uvnitř domu.

 Hrdinský čin menšího chlapce, jeho velmi rychlá pomoc mladšímu sourozenci a vůbec celý postup zavolání pomoci, ocenili hasiči předáním plyšové hračky. Ty hasiči vozí sebou ve všech výjezdových vozidel. "V případě, kdy jsou se zásahem spojeny menší děti a dochází k jejich rozrušení a nepříjemným zážitkům, fungují tyto hračky jako účinná pomoc pro zvládnutí dané situace," dodal Zdeněk Hošák.

(red)

Poslat nový komentář