Prostějov mám ráda, ale nechci stále žebrat o práci, říká Karolina

Prostějov mám ráda, ale nechci stále žebrat o práci, říká Karolina
ilustrační foto internet

 

Karolíně je pětadvacet let. Má titul z vysoké, studovala rok v Americe, pracovala pro personalistickou společnost, mluví plynně anglicky a francouzsky. A přece nemohla najít práci. Žádnou.

„Byla jsem na desítkách výběrových řízení v okruhu sta kilometrů. Většinou se podívali do životopisu a na rovinu mi řekli, že by mě nezaplatili a tak bych časem stejně odešla jinam,“ popisuje několikaměsíční anabázi. V soukromých firmách byl i jiný důvod. „Majitel mi po debatě o tom, co jsem a kde jsem pracovala, sdělil, že mě nevezme. Že věří, že jsem schopná, ale to je právě nevýhoda. Časem bych prý mohla jeho firmu opustit a založit si vlastní. A vzít sebou nejen know how, ale i zákazníky,“ dodává.

Karolína nakonec díky příbuzným sehnala místo v Praze, kam se v těchto dnech stěhuje. „Je mi to líto, Prostějov mám moc ráda, mám zde rodinu, přátele, ale nechci do smrti žebrat o práci. Jsem poučená, pokud ještě někdy nastane tato situace a já budu muset hledat zaměstnání, uvedu jen půlku svých znalostí,“ konstatovala Karolína.

K poslednímu říjnu bylo bez práce více než 556 tisíc lidí, což je o téměř 60 tisíc osob více než ve stejném období loňského roku. Olomoucký kraj je v míře nezaměstnanosti na čtvrtém místě v republice. Podíl nezaměstnaných osob ve věku 15 – 64 let je zde 8,8 %. (ber)

Poslat nový komentář