VÍME PRVNÍ: Česká ekonomika se zastavila

VÍME PRVNÍ: Česká ekonomika se zastavila
Zaměstnanost mírně vzrostla, jediná dobrá zpráva statistiků. Ilustrační foto

Českou ekonomiku drží jen zahraniční obchod.

Český statistický úřad vydal před několika minutami zprávu o stavu české ekonomiky ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Nejsou to radostná čísla, zaostáváme jak v rámci Evropy, tak i ve srovnání s našimi sousedy.

Postupné mezičtvrtletní zpomalování ekonomického růstu, které začalo v loňském třetím čtvrtletí, nyní vyústilo v jeho zastavení. Pokles poptávky po konečné spotřebě i tvorbě kapitálu byl plně kompenzován růstem přínosu zahraničního obchodu, kde podstatně rychleji rostl vývoz než dovoz zboží i služeb.

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy vzrostl ve 3. čtvrtletí podle zpřesněného odhadu meziročně o 1,2 %, ve srovnání s předchozím čtvrtletím naopak o 0,1 % klesl. Zdrojem růstu poptávky zůstává pouze zahraniční obchod výrazným předstihem růstu vývozu před dovozem. Celková zaměstnanost vzrostla meziročně o 0,1 % a mezičtvrtletně o 0,4 %. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím zaměstnanost mírně vzrostla ve většině tržních i netržních odvětví.

Evropský statistický úřad Eurostat odhaduje, že ve třetím čtvrtletí HDP v členských zemích rostl v úhrnu meziročně o 1,4 % (0,2 % ve srovnání s 2. čtvrtletím). Z toho v Německu o 2,6 % (resp. 0,5 %), Rakousku o 2,8 % (resp. 0,3 %), Polsku o 4,2 % (resp. 1,0 %) a na Slovensku o 3,2 % (resp. 0,8 %).

(red)

Poslat nový komentář