Výběr daní z příjmů je na dně

Výběr daní z příjmů je na dně
Graf výběru DPFO na základě přiznání v letech 2002-2011

Daň z příjmů fyzických osob jakoby přestala existovat. 

Prozatímní letošní výběr daní způsobuje vrásky nejen vládě, ale i městům a obcím, které v těchto dnech připravují rozpočty na příští rok. Jak prozrazuje pravidelná měsíční zpráva ministerstva financí, nejhůř je na tom právě výběr daně z příjmů fyzických osob placená na základě daňového přiznání (DPFO-P). 

Nejvíce vypovídající je graf srovnávající výběr DPFO-P v tomto roce s lety minulými. Červená křivka označující rok 2011 hovoří za vše. V letošním roce se do konce listopadu vybralo pouze 400 milionů korun, což znamená plnění rozpočtu na 6,8 %. Připomeňme, že za stejné období v roce 2010 to bylo 2,9 miliardy korun, plnění rozpočtu v loňském roce bylo na 29,3%. "Nízké plnění v roce 2011 souvisí s odpisem ztrát, které způsobila finanční krize, což mělo za následek vracení přeplatků na dani, a systémem uplatnění výdajů procentem z příjmů, který, zvláště v posledních dvou letech, má velmi zásadní vliv na celkový výnos této daně," uvádí se v analytické zprávě ministerstva financí.

(red)

Komentáře

tahle nepřehledný graf jsem už dlouho neviděl. je více matoucí, než něco vypovídající. jaký je zdroj (odkud je převzatý)?

Poslat nový komentář