Olomoucký kraj na chvostu žebříčku míst pro život

Olomoucký kraj na chvostu žebříčku míst pro život
ilustrační foto

Kde se žije nejlépe? Ve kterém kraji České republiky jsou nejvýhodnější životní podmínky? 

Tento týden byly zveřejněny výsledky celostátního srovnávacího průzkumu Místo pro život, který si klade za cíl s maximální objektivitou mapovat kvalitu života a spokojenost obyvatel s životními podmínkami v jednotlivých krajích České republiky. 

Na prvním místě se umístil Plzeňský kraj, mimo jiné i díky svému napojení na západní Evropu. Možná i proto se na Plzeňsku i v období hospodářského zpomalení objevují nové investice, a to dokonce dvakrát vyšší, než je celorepublikový průměr. Druhé skončilo Hradecko, třetí hlavní město Praha. Olomoucký kraj se v žebříčku čtrnácti krajů umístil až na 11. místě.

 

Jak je na tom Olomoucký kraj ve srovnání s ostatními?

Kapacita mateřských škol je nejvyšší v republice, což usnadní pozici rodičům, kteří chtějí zpět do zaměstnání. Podmínky pro to, aby sehnali dobrou práci, jsou tu ale tvrdší než jinde - v Olomouckém kraji panuje vyšší konkurence na trhu práce. Na druhou stranu je tu mezi nezaměstnanými nižší podíl mladých lidí. Bohužel, právě mezi nimi je víc problematických uživatelů drog. Na Olomoucku je téměř dvojnásobný počet kulturních institucí než jinde v republice. Málokdo za kulturou ale skutečně chodí - návštěvnost akcí je podprůměrná. Nízké jsou výdaje na ochranu životního prostředí. Zřejmě proto, že nejsou tolik třeba, nižší jsou totiž i koncentrace emisí. V kraji by určitě přivítali vyšší investice do infrastruktury a také více peněz na vědu a výzkum.

 

Olomoucký kraj - srovnání v číslech:

* Pořádá se tu dvakrát více kulturních akcí než v jiných koutech republiky (Průměr ČR 3,50 akcí na 1000 obyvatel, Olomoucký kraj 6,80)

* Na Olomoucku se lidem dýchá lépe, emise okyselujících látek jsou zde o 43% nižší (Průměr v ČR 0,15 t na km2 /součet NOx, NH3 a SO2/, Olomoucký kraj 0,09)

* Rodiče mají větší šanci umístit děti do mateřské školy (Průměr ČR - počet míst v MŠ 72,21 na 100 dětí předškolního věku, Olomoucký kraj 81,11)

* Kvůli silnější konkurenci na pracovním trhu se na jedno pracovní místo hlásí o 2/3 více uchazečů (Průměr ČR 11,97 uchazečů na jedno místo, Olomoucký kraj 19,28)

* Problematické je množství lidí užívajících drogy - žije tu o 38% více narkomanů než v ostatních krajích (ČR průměr 3,72 uživatelů drog na 1000 obyvatel, Olomoucký kraj 5,14)

* Vloni se tu v porovnání s ostatními regiony investovalo do životního prostředí o 36% méně (Průměr ČR 2150Kč na 1 obyvatele, Olomoucký kraj 1371 Kč na 1 obyvatele)

* Výzkumníci a vědci v Olomouckém kraji dostávají o třetinu nižší výdaje na výzkum a vývoj (Průměr ČR 1,129 Kč na 1 zaměstnance ve vědě a výzkumu, Olomoucký kraj 757.525 Kč)

 

Cílem Místa pro život (www.mistoprozivot.com) je vyvolat celospolečenskou debatu nad hodnotovým žebříčkem obyvatel České republiky. Výzkum se opírá o statistická data, která jsou rozdělena do 8 oblastí. Těmi jsou ekologie a životní prostředí, zdravotnictví a sociální síť, péče o děti a vzdělávání, volnočasové aktivity a turismus, infrastruktura, občanská společnost a tolerance, podmínky práce a bezpečnost. K nalezení nejlepšího Místa pro život přispívá kromě statistických dat i odborné kolegium. To je čtrnáctičlenný orgán složený z osobností, které svými názory významně přispívají k celospolečenské debatě na odborná témata. Podle členů kolegia je pro náš život nejdůležitější vše, co souvisí s péčí o dítě a vzděláváním a také s bezpečností a životním prostředím.

 

Celkové výsledky:

1. Plzeňský kraj 

2. Královéhradecký kraj 

3. Hlavní město Praha 

4. Zlínský kraj 

5. Jihočeský kraj 

6. Kraj Vysočina 

7. Pardubický kraj 

8. Jihomoravský kraj 

9. Liberecký kraj 

10. Karlovarský kraj 

11. Olomoucký kraj 

12. Moravskoslezský kraj 

13. Středočeský kraj 

14. Ústecký kraj

 

(red)

Poslat nový komentář