Stačilo málo a stříleli jak u Verdunu, vzpomíná pamětník

Stačilo málo a stříleli jak u Verdunu, vzpomíná pamětník
Archivní foto z pohřbu obětí krvavé neděle v Prostějově roku 1968

 

V pozdním odpoledni a během večera v úterý 20. srpna 1968 byly do stavu bojové pohotovosti uvedeny statisíce vojáků pěti států Varšavské smlouvy. Podél hranic Československa se shromáždily tisíce vojenských automobilů, obrněných vozidel a tanků. Na letištích těchto států byla připravena letadla ke vzletu. Směr Československo. 

Asi hodinu před půlnocí překročily hraniční čáru úderné a průzkumné skupiny následované masou vojsk a techniky. Začala operace Dunaj. Největší vojenská akce v Evropě od druhé světové války. Srpnová invaze pěti armád Varšavské smlouvy si v Československu do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, zhruba 500 těžce zraněných a další stovky lehce zraněných lidí.

Nejmladší zjištěnou obětí byl dvouletý slovenský chlapec, kterého na silnici srazila sovětská vojenská cisterna, nejstarší obětí se stala dvaaosmdesátiletá česká důchodkyně. Tři z obětí zemřely i v ulicích Prostějova. 

Vojska Sovětského svazu, Bulharska, Maďarska, Německé demokratické republiky a Polska vpadla na území Československa bez vědomí tehdejších státních orgánů. Je tomu   přesně pětačtyřicet let. Dovolme si proto krátkou vzpomínku pamětníka na jedno z nejhorších období v dějinách Československa. 

Technika plochaja, chadite domoj

„Srpen 1968 mám v živé paměti dodnes. Po Prostějově se motali vojáci, všechny hlavní ukazatele byly otočeny špatným směrem,“ vzpomíná Bedřich Kuchař. Po Husově náměstí bloudili Bulhaři, kteří nakonec skončili na Joštově náměstí. „Opravovali tam auta a zřejmě vůbec nechápali, proč jsou tady. Křičeli jsme na ně „Technika plochaja, chaditě damoj,“ vzpomíná na začátek okupace.

Bohužel právě výše zmíněné ukazatele zřejmě stály život tři z Prostějovanů. „Vojáci byli zmatení a nervózní. Stačilo málo a stříleli jak u Verdunu. Totálně rozstříleli i dnešní Komerční banku. Našeho souseda Pepíka Boháče našla smrtelná kulka na Vápenici kousek od divadla,“ vzpomíná Bedřich Kuchař na mládence, kterého znal odmalička. Smrt syna odnášela rodina ještě řadu let.

„Vždycky se našel někdo, kdo na místo položil kytku nebo zapálil svíčku. Vzápětí přijeli estébáci a odvlekli Pepíkovy rodiče k několikahodinovému výslechu - kdo a proč to udělal. Paní z toho byla vždycky úplně zhroucená,“ dodal Bedřich Kuchař. 

V pátek 23. srpna ve 13 hodin představitelé města uctí památku obětí krvavé srpnové neděle roku 1968. K pietnímu aktu u pomníčku obětem intervence vojsk Varšavské smlouvy na náměstí T. G. Masaryka před budovou radnice zvou představitelé města širokou veřejnost.

(ber)

Poslat nový komentář