Obyvatel měst v Olomouckém kraji ubývá. Prostějov vymírá

Obyvatel měst v Olomouckém kraji ubývá. Prostějov vymírá
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

S úbytkem obyvatel se potýkají města v Olomouckém kraji. Na konci loňského roku ve třiceti městech žilo 355 600 obyvatel, což je nejnižší hodnota v historii kraje, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Počet i podíl obyvatel ve městech (Olomouckého kraje) dlouhodobě klesá. Zatímco v roce 2007 v nich žilo 369 600 osob, o deset let později jich bylo o 14.000 méně. Během roku 2017 se stav populace ve městech snížil o téměř 1000 osob," uvedl ČSÚ. 

Obyvatel přibylo pouze ve městech Olomouc, Zábřeh, Šternberk, Velká Bystřice, Kostelec na Hané, Konice, Němčice nad Hanou, Vidnava, Žulová a Úsov. Zbývajících dvacet měst v kraji vykázalo populační úbytky. Nejvyšší pokles měl Přerov, kde se počet obyvatel snížil o 226 osob, v Prostějově se populace snížila o 177 osob a v Šumperku o 154 osob. 

Úbytek obyvatel ve městech byl loni způsoben především zápornou migrací Kvůli stěhování přišla o nejvíce obyvatel města Přerov, Hranice a Šumperk. Naopak v devíti městech Olomouckého kraje převýšil počet přistěhovalých nad vystěhovalými. "Zcela nejvíce obyvatel získala kladným přírůstkem stěhování Konice, Vidnava a Šternberk," stojí ve zprávě ČSÚ. 

Stav městské populace se loni snížil také kvůli přirozenému úbytku. Více zemřelých než narozených vykázalo dvaadvacet měst v kraji, přičemž nejvyšší přirozený úbytek byl v Prostějově, Šumperku a Uničově. „Opačný jev nastal v osmi městech. Nejvyšší kladný přirozený přírůstek zaznamenala města Olomouc, Zábřeh a Velká Bystřice," uvedl ČSÚ. 

Největším městem v Olomouckém kraji zůstala loni Olomouc se 100 494 obyvateli. Druhým nejlidnatějším městem byl Prostějov (43 798 obyvatel) a třetím Přerov (43 565 obyvatel). Čtvrtá pozice náležela Šumperku, páté byly Hranice, šestý Zábřeh a sedmý Šternberk. V Olomouckém kraji je 402 obcí, přičemž 30 z nich má statut města.

V Olomouckém kraji v loňském roce klesl počet obyvatel o 747 na 633 178. Za úbytek obyvatel může migrace i přirozený úbytek. Počet obyvatel se zvýšil pouze na Olomoucku, v ostatních čtyřech okresech klesl. Nejvyšší úbytek obyvatel mělo Přerovsko. (Zdroj ČSÚ)

Komentáře

Aspoň se to ozdraví.Prostějov je město hlupáků a proto i levičáků,...
příliš silná slova, máme tady Excelentní magistrát, nejstarší Radu města v republice,¨
staví se tu Národní olympijské centrum tenisu, ač nebylo nikým schváleno, že město bude platit provoz, máme tady tolik zvláštností, že by byla velká škoda, aby takové město vymřelo! P.

Zajímavé je,že přestože v Prostějově ubývá obyvatel,developeři zabírají
stále další ornou půdu a staví další a další nové domy a byty.

Aspoň se to ozdraví.Prostějov je město hlupáků a proto i levičáků

Poslat nový komentář