O dřevěná díla ze Sochařských sympozií Hany Wichterlové lidé nepřijdou

O dřevěná díla ze Sochařských sympozií Hany Wichterlové lidé nepřijdou
ilustrační foto

Dřevěné sochy, na které byli Prostějované zvyklí ze Smetanových sadů, musely do depozitáře. Důvodem byl nejen jejich špatný zdravotní stav, ale také kompletní rekonstrukce sadů.  Lidé ale o „své“ sochy nepřijdou. Jejich využití se usilovně připravuje.

Zastánci sochařských sympozií a milovníci umění se mohou těšit na to, že odstraněné sochy ze Smetanových sadů budou opět vídat. Pětici z nich magistrát přislíbil zapůjčit zámku v Plumlově, některé už své místo mají v areálu sociálních služeb ve staré nemocnici, o jiné projevili zájem různí mecenáši. Na dřevěná díla se byl podívat také Jindřich Skácel, který má u starobylých městských hradeb svou Galerii umění.

„Myslím, že by po drobných opravách mohla díla opět z depozitu Jezdeckých kasáren vyjít ven. Jednání s magistrátem jsou ale v začátcích a já bych nerad nejen dopředu prozrazoval, to co má být překvapením, ale také nechci předbíhat událostem,“ uvedl pro Prostějovské novinky Skácel.

O tom, zda město sochy zapůjčí nebo prodá, ještě rozhodnuto zdaleka není. Jasněji by ale mohlo být do dvou měsíců.

„V nejbližší době se budeme na jednání radních bavit o tom, jak dál postupovat. Musíme vyřešit otázku způsobu prodeje. Rozhodnutí pak musí posvětit zastupitelé,“ míní náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Sochařské sympozium Hany Wichterlové bylo v Prostějově tradicí už do roku 2002 a vystřídala se v něm téměř padesátka autorů z nejrůznějších zemí. Svá díla, padesát osm dřevěných skulptur, umělci pak darovali městu. Sochy byly, a některé stále jsou, k vidění na kruhových křižovatkách, v areálu nemocnice, v domově důchodců, ve školách, kulturním klubu Duha, na Skálově náměstí, nádvoří radnice nebo v Národním domě. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

 

 

 

Poslat nový komentář