Ještě dnes: Liga proti rakovině na prostějovském hlavním náměstí

Ještě dnes: Liga proti rakovině na prostějovském hlavním náměstí
ilustrační foto plakát

Liga proti rakovině Praha představí v Prostějově akci na téma prevence rakoviny z pohledu přívětivější tváře. Na místě bude odborný lékař, se kterým lidé budou moci konzultovat své dotazy. Akce organizovaná společně se Zdravým městem Prostějov se uskuteční na náměstí T. G. Masaryka ještě dnes, 24. září od 9 do 17 hodin ve žlutých stanech.

„Každý svého zdraví strůjcem“ je název úspěšné putovní výstavy, se kterou se Liga proti rakovině už osmým rokem vydává na pouť po českých a moravských městech. Hlavním cílem akce je oddémonizovat závažné, deprimující téma rakoviny.
„Dospělým návštěvníkům bude k dispozici improvizovaná „vyšetřovna“. Každý zájemce si může nechat změřit některé základní zdravotní ukazatele, například hladinu cholesterolu, hodnotu krevního tlaku, výši BMI, procento skrytého tuku v těle, lékaři a zdravotníci poradí v oblasti zdravého životního stylu, nekuřáctví i obezity,“ vysvětlila první náměstkyně Alena Rašková. Jak doplnila, v rámci boje proti jednomu z nejagresivnějších typů rakoviny melanomu, přizvali organizátoři ke spolupráci také specialisty – dermatology. „Na místě bude odborný lékař, se kterým lidé budou moci konzultovat mateřská znaménka, pihy, změny na kůži. Vstup jak na výstavu, tak i na všechna vyšetření nikdo z návštěvníků platit nebude,“ dodala Rašková.
Součástí expozice budou panely určené i nejmenším dětem, které si v bohatě ilustrované části najdou informace o zdravém životním stylu, i když ještě neumějí číst. Návštěvníci uvidí i vynikající fotografie Františka Dostála, který zachycuje obyčejné lidi v běžných situacích všednodenního života. Pro odlehčení závažného tématu organizátoři připravili kresby Vladimíra Jiránka, Jiřího Slívy a Miroslava Bartáka. Kromě expozice zde příchozí najdou zábavné hrátky, kde si vyzkoušejí své fyzické i smyslové dovednosti a to pod heslem „Zkus, jak jsi na tom“. Na úspěšné řešitele testu čekají odměny. (red)

Poslat nový komentář