OBRAZEM: Studna už se vrtá!

OBRAZEM: Studna už se vrtá!
Foto ber
Další fotky: 
OBRAZEM: Studna už se vrtá!

 

Vrtná souprava se zabořila do zeleného prostranství Přikrylova náměstí. Nová studna, kterou město nechává vyhloubit, má zajistit závlahu Smetanových sadů. Původně bylo plánováno využití studny, vybudované za druhé světové války. Ta je ale podle průzkumu částečně zborcená, navíc pramen není k závlaze parku postačující. 

„Bylo nutné získat souhlasná stanoviska majitele komunikace, kterým je Olomoucký kraj, vodohospodářského orgánu, ale zejména památkářů, protože se jedná o stavbu v památkové zóně města. Projektová dokumentace je dokončena, po provedení hydrogeologického průzkumu jsme nalezli optimální řešení,“ poznamenal tehdy náměstek primátora Zdeněk Fišer. Podle jeho slov čerpací zkoušky prokázaly, že průtok 4 metrů krychlových vody za den je pro závlahu sadů málo. „Je potřeba minimálně 10x více vody, což město dosud řeší zálivkou. Za vodu tak v tomto případě ročně zaplatíme kolem 360 tisíc korun. Nejschůdnější cestou je nový vrt,“ uvedl Fišer.

Původní studna má kónický tvar, v horní části je široká pět, v hloubce dvaceti metrů pak tři metry. K ní povede třicetimetrový vrt z pásma zeleně. „Náklady na realizaci činí přibližně 150 tisíc korun, vrátí se vzhledem s uvedené sumě za vodu velmi rychle,“ dodal náměstek. (ber)

Poslat nový komentář