Přítoky do přehrady začnou hlídat srážedla

nová srážedla
nová srážedla
Další fotky: 
Přítoky do přehrady začnou hlídat srážedla

Práce na revitalizaci přehrady jdou podle plánu, říkají špičky Povodí Moravy. Od pondělí začnou na přítocích zkušebně fungovat avizovaná srážedla, která mají hlídat nadlimitní znečištění vody přitékající do nádrže.

Firma, která vyhrála výběrové řízení na dodávku síranu železitého do takzvaných srážedel, bude látku do zásobníků navážet už tento pátek. Plnění čtveřice kontejnerů potrvá zhruba jeden den.

„Od začátku příštího týdne pak poběží zkušební provoz, musí se hlavně ladit komunikace zásobníků se softwarem, který bude přesně látku dávkovat v závislosti na průtocích řek,“ vysvětlila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Na konci týdne také dorazí na přehradu takzvaný obojživelný stroj určený pro sekání dna přehrady. Zpožděná likvidace trávy má začít na počátku příštího týdne.

„Původně se mělo se sečením zavodněného dna začít už dříve. Stroj byl ale zapůjčen v povodněmi postižených oblastech, proto se termín sečení protáhl,“ vysvětlila zpoždění Tomíčková. Nejvíce starostí, podle jejích slov, má Povodí Moravy s černými skládkami v okolí Plumlovské přehrady.

„Spolupracujeme se starosty obcí a snažíme se černé skládky likvidovat. Je to běh na dlouhou trať, protože lidé si evidentně neuvědomují dopady svého jednání. Nejdříve jsme tady našli staré pneumatiky, teď je to odpad ze zahrad.“(kaa)

Foto: archiv

Poslat nový komentář