Plavecká sezóna na přehradě začíná, ač jsou jen dva metry vody, plavat se dá…

Plavecká sezóna na přehradě začíná, ač jsou jen dva metry vody, plavat se dá…
ilustrační foto

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

Pro koupání chtivé dobrá zpráva. Plumlovská přehrada pomyslně zahájila koupací sezónu. Hloubka vody dva metry, její kvalita prý dobrá.

Úsměvné ale pravdivé. Komu stačí dva metry hloubky, může vyrazit. Kvalita vody je podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové dobrá.

„Záleží na každém jednotlivci, jak si situaci vyhodnotí. Rozhodně nikoho nevyženeme. Jen nesmí chodit na hráz. Ta je stále staveništěm,“ informovala mluvčí. Proč je zatím vody málo a kdy bude nádrž plná až po okraj?

„Jde o bezpečnost a stabilitu hráze,“ vysvětlila Tomíčková, podle které je třeba vysušenou hráz nejdříve nechat pořádně nasáknout vodou.

„Vodu budeme dopouštět v několika fázích. Po každém takovém navýšení hladiny vody musíme zkontrolovat, jestli je vše v pořádku, hlídat bezpečnost.“ V nejbližších dnech čeká pláž U vrbiček sekání trávy a úprava terénu. Práce doplní úklid odpadků, porost ze dna nádrže zcela zmizí. Ruku v ruce s těmito pracemi Povodí připravuje instalaci takzvaných srážedel. Jejich úlohou je co možná nejvíce eliminovat splašky na přítocích. Ty totiž stále utíkají z neodkanalizovaných obcí nad nádrží.  

„Máme vykopané rýhy pro kabeláž, do kterých se budou instalovat elektrické přípojky. Pak navezeme kontejnery, zmíněná srážedla. Firmu pro dodávku síranu železitého už máme také „vysoutěženou“. V této chvíli dojednáváme podmínky spolupráce s firmou, která by měla propojit limnigrafy se srážedly. Systém bude dávkovat síran v závislosti na přítocích, tedy čím větší přítok, tím více síranu. Zároveň bude ohlašovat poruchy a případné vloupání,“ nastínila další postup Tomíčková. Teprve potom začne Povodí Moravy s obměnou stávající vody v přehradě, a jakmile to probíhající stavební práce umožní, také s dalším dopouštěním.(kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář