Krasavec vlčí mák. Co o něm nevíte?!

Krasavec vlčí mák. Co o něm nevíte?!
ilustrační foto pixabay.com

Díky dlouhé trvanlivosti semen máku vlčího (papaver rhoeas) se někdy pole nádherně začervená tisíci jeho květů. Vzhledem k uplatnění léčivé síly vlčího máku mnoho byliny není potřeba. Dostačující je malá zásoba pro případ potřeby, koupit se totiž nedá.  

Vědecké jméno této rostliny bylo odvozeno od slova papa - dětská kašička, neboť kdysi se šťáva vlčího máku přimíchávala dětem do jídla, aby dobře spaly (mj. i tehdy, když ženy pracovaly na poli a nemohly se dítěti věnovat). Bylo to jen rozšíření odedávna známého využití máku proti nespavosti. Používají se pouze květní plátky, které se velmi těžko suší. Musíme je rozložit po jednom na velkou plochu, jen tak rychle uschnou a zachovají si tmavě červenou barvu. Makovice nesbíráme, nachází se v nich totiž nebezpečné opium.

Droga z květních plátků vlčího máku slouží k uklidnění, k tišení různých podrážděných orgánů. Tento účinek se projevuje také na průduškách tím, že odstraňuje nutkání ke kašli, proto se používá bylina i do čajových směsí na průdušky, proti chřipce a dětskému kašli.

Pěkné barevné květní plátky vlčího máku jsou vítané v každé čajové směsi. Opticky ji zpestřují i zkrášlují a jejich uklidňující účinek je vhodný téměř při každém onemocnění.

Čajová směs proti nespavosti:

květ vlčího máku 5 (dílů)

šištice chmelu 5

nať třezalky 4 (díly)

nať meduňky 3

nať majoránky 2

květ prvosenky 2

Jednu lžíci směsi zalijeme 3 dl vroucí vody a necháme přikrytou asi 15 minut vylouhovat. Čaj přecedíme, osladíme podle chuti medem a vypijeme nadvakrát - po večeři a před spaním. (ber)

 

 

 

 

Poslat nový komentář