Stále více seniorů týrá vlastní rodina

Stále více seniorů týrá vlastní rodina
ilustrační foto internet

 

Odhady tvrdí, že v České republice je fyzickému, psychickému nebo materiálnímu týrání vystaveno až třicet procent seniorů. Více než tři čtvrtiny z nich to však tají, protože viníky jsou jejich vlastní děti nebo vnoučata.

Zatímco ještě před třemi lety to byl každý pátý, nyní předpoklady hovoří o každém třetím až čtvrtém seniorovi. Přitom je týrání starých lidí věnována desetkrát menší pozornost než týraným dětem. 

Zkušenosti s ním mají i pracovnice jedné z prostějovských organizací, která poskytuje domácí péči právě starým a nemocným lidem. „Chodily jsme ke starému pánovi, který žil sám, několik let. Zajišťovaly jsme mu nákupy, obědy, doprovod k lékaři, hygienu. Pak se k němu nastěhovala vnučka s přítelem a oznámila nám, že se o něj postará sama. Protože jsme se přece jen znali léta, šla jsem se s ním rozloučit a říct mu, že když bude cokoli potřebovat, má se ozvat. Už mě k němu nepustili, že nic nepotřebuje. O pár týdnů později nás kontaktovala sousedka, že pán vypadá hrozně, že ho potkala na chodbě domu a prosil ji o jídlo,“sdělila PvNovinkám žena, která si nepřála být jmenována. Muže se jim nakonec i přes tvrdý odpor rodiny podařilo kontaktovat. „Musely jsme s kolegyní použít i hrozbu policejní asistencí, aby nás k němu pustili. Během dvou dnů se nám ho podařilo umístit do nemocnice, dnes je v domově důchodců. Nechci moc rozviřovat, co se dělo, ale nejenže byl vyhladovělý a dehydrovaný, hlavně se bál o život,“ dodala žena. Podle jejích slov šlo příbuzným nejen o seniorovy peníze, ale hlavně o byt.

Podle odborníků může být  fyzické, ale rovněž citové, psychické, verbální i finanční. Toto vše působí mnohonásobně hůř na mozek starší osoby, která je kvůli snížení obraných mentálních mechanismů mnohem citlivější.

Podle údajů Světové zprávy o Alzheimerově chorobě z loňského roku nás čeká obrovský nárůst počtu seniorů závislých na pomoci druhých. V roce 2010 to bylo 101 milionů, v roce 2050 to bude 277 milionů. Téměř polovina starších závislých lidí přitom trpí některou formou demence. (ber)

Poslat nový komentář