Až devadesát dnů na placené ošetřovatelské volno, žádá ministryně

Až devadesát dnů na placené ošetřovatelské volno, žádá ministryně
ilustrační foto znak MPSV

Lidé, kteří by se doma starali o příbuzné s vážnou nemocí či po úrazu, by mohli mít placené ošetřovatelské volno. Vzít by si ho mohli až na 90 dnů a dostávali by ho ve stejné výši jako matky na mateřské či otcové na otcovské, tedy ve srovnání s platem 60 procent denního vyměřovacího základu. Vládě to navrhla ministryně práce Michaela Marksová. Lidem se líbí.

Volno by si mohli vzít lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici a podle lékařů by potřeboval ještě aspoň měsíc opatrování. Týkalo by se to například lidí po vážných úrazech, po mozkové příhodě, operacích či s rakovinou a jinou těžkou nemocí.

„Osobně tuto variantu vítám. Starala jsem se víc než půl roku o těžce nemocného otce, teď to vypadá na minimálně stejnou dobu, kdy budu pečovat o bratra, který je po mozkové příhodě na půl těla ochrnutý a není schopen se o sebe postarat. Lékaři usoudili, že do nemocnice nepatří. Kdybych neměla práci, kterou mohu dělat z domu, takovou formu péče bych si nemohla dovolit. Má jen syna, který má malé dítě a ženu na mateřské, doma by si nemohl dovolit zůstat,“ podpořila návrh paní R.

Postarat by se mohli synové, dcery, vnoučata, manželé a manželky, prarodiče, registrovaní partneři a partnerky, druhové a družky, ale i sourozenci, zeťové a snachy či synovci a neteře. Mohly by to být i osoby, které nejsou příbuzné, ale bydlí společně s ošetřovaným. Ministerstvo široký okruh pečujících zdůvodnilo tím, že by rodiny měly mít možnost vybrat si pro sebe nejlepší variantu péče. (ber)

 

Poslat nový komentář