Kraj požádá o dotaci na nový projekt zaměřený na sociální prevenci

Finanční injekce pomůže rozšířit i prostějovský azylák.
Finanční injekce pomůže rozšířit i prostějovský azylák.

Krajští radní na svém březnovém jednání schválili projekt nazvaný „Vybrané služby sociální prevence v Olomouckém kraji“. Projekt za 109 milionů korun pomůže k zajištění sociálních služeb v oblasti sociální prevence v regionu. Olomoucký kraj na něj chce získat peníze z evropských dotací. 

Projekt by měl odstartovat již letos v srpnu a potrvá do konce února roku 2015. O financování projektu musí ještě rozhodnout dubnové krajské zastupitelstvo. „Nový projekt navazuje na dosud probíhající krajský projekt, který běží od roku 2008 a pomáhá osobám ohroženým sociálním vyloučením a osobám sociálně vyloučeným plně se zapojit do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti. Tento projekt skončí v září letošního roku a my hledáme cesty, jak na něj navázat,“ uvedla náměstkyně hejtmana Yvona Kubjátová. „Navrhovaný projekt sociální prevence počítá s podporou azylových domů pro muže i ženy. Do projektu jsme zařadili také azylové domy pro osamělé rodiče s dětmi a službu sociální rehabilitace. Pevně věříme, že dotaci na poskytování služeb v rámci projektu získáme,“ dodala Kubjátová. 

Dotace z evropských fondů by se hodila i prostějovské radnici. Radní se shodli na nutnosti dál zvyšovat kapacitu míst v oblasti poskytování sociálních služeb, jedním z cílených míst je rozšíření azylového centra v Určické ulici. „Azylový dům v Určické ulici bychom potřebovali rozšířit alespoň o deset míst. Mám na mysli noclehárnu. Lidé bez domova dnes chtějí většinou jen přespat v suchu a teple,“ uvedla náměstkyně primátora Alena Rašková. Azylový dům nabízí některé sociální služby směřující k začlenění lidí bez domova do běžného života. Noclehárna ale slouží pouze k přenocování. Lidé, kteří si vybrali tento typ života, nemají zájem o trvalejší pobyt. Noclehárna je plná i v létě. Město jen přivítá možnost ukrojit krajíček z dotací, které kraj získá.    

(jap)

Poslat nový komentář