Dráhy získaly peníze na nové vlaky

Dráhy získaly peníze na nové vlaky

Předseda regionální rady a hejtman Martin Tesařík dnes společně s generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou podepsal smlouvu o podpoře nákupu nových vozidel pro železniční dopravu. České dráhy získají 275 miliónů korun na tři nové nízkopodlažní soupravy. Celkové náklady na jejich pořízení činí 689 miliónů korun. Zbývající náklady organizace uhradí z úvěru od Evropské investiční banky a z vlastního rozpočtu.

Podle hejtmana Tesaříka se tímto způsobem podaří zkvalitnit železniční osobní dopravy v části Olomouckého kraje. „Pro náš region dráhy získají tři elektrické jednotky, které budou jezdit na linkách Olomouc – Nezamyslice a Šumperk – Zábřeh,“ konstatoval hejtman. Vozy budou klimatizované, přizpůsobené pro vozíčkáře a připravené na přepravu dětských kočárků a bicyklů.

České dráhy vozidla nakoupí dodávku od firmy Škoda vagonka. „Jsem rád, že na našich tratích budou jezdit vozy tuzemského výrobce,“ dodal hejtman. První vlak by měl na regionální trati vyjet na konci října 2012, poslední dodávka vlaků proběhne v následujícím roce.

Podle generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy tím investice do železničního vozového parku nekončí. „Budeme pokračovat v nasazování nových a repasovaných souprav, aby obnova pokračovala,“ konstatoval Petr Žaluda.

(red)

Poslat nový komentář