Oheň Olympiády dětí a mládeže zapálí stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch

Oheň Olympiády dětí a mládeže zapálí stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch
ilustrační foto

Oheň Olympiády dětí a mládeže zapálí stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch 

Sportovat se bude také v Prostějově. Zde proběhnou disciplíny v cyklistice, florbalu, sportovní gymnastice, tenisu a volejbalu.

Už v neděli 26. června proběhne na Andrově stadionu v Olomouci slavnostní zahájení Olympiády dětí a mládeže (ODM). Na největší multisportovní akci u nás se kvalifikovalo 3539 sportovců a sportovkyň ve dvaceti sportech. V pondělí se pak pro účastníky i veřejnost otevře Olympijský dům v Pevnosti poznání. Do Olomouckého kraje přijede mladé talenty podpořit několik desítek úspěšných sportovců. Poprvé v devatenáctileté historii akce bude většina sportů streamovaná a ČT sport odvysílá 29 hodin přenosů. 

Zahájení ODM s olympioniky, Liborem Boučkem i kapelou Slza

Slavnostní ceremoniál začne v 18:00 hodin a má plno společných prvků se zahájením olympijských her. 14 krajských výprav přivede 14 úspěšných sportovců v roli vlajkonošů. Domácí olomouckou výpravu si vezme na povel volejbalový kouč a reprezentant Petr Zapletal. Zlatý střelec Jiří Lipták se ujme vlajky svého rodného Jihomoravského kraje. Vlajku Vysočiny ponese atletka a držitelka světového rekordu v běhu na 800 metrů Jarmila Kratochvílová. Moravskoslezský kraj přivede běžkyně Bára Malíková, která se ODM zúčastnila v roce 2015 a vyhrála bronzovou medaili. Další vlajkonoše najdete zde. Po nástupu výprav bude následovat kromě projevů i slib sportovců a rozhodčích. A nebude chybět ani zapálení olympijského ohně. Této role se zhostí stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch.  Zahájením provede Libor Bouček a o zakončení se postará kapela Slza. „Jsem rád, když vidím mladé lidi sportovat. Těšíme se na tváře všech mladých sportovců a věříme, že jim jejich první olympiádu zpříjemníme,“ řekl zpěvák Petr Lexa. Vstupenky na zahájení jsou už vyprodané, ale celá akce bude streamovaná na Instagramu @odm.gang, Facebooku Olympiáda dětí a mládeže a na webu olympijskytym.cz/tv

Ambasadoři sportů: přijede Poborský, Prskavec i Jurka

Olympiádu dětí a mládeže navštíví v průběhu pěti dní také desítky současných či bývalých profesionálních sportovců, hlavně z Olomouckého kraje. Na čtvrteční finále fotbalistů dorazí Karel Poborský a následně vítězům předá medaile. Závodníky na divoké vodě v úterý přijedou podpořit Jiří Prskavec s Lukášem Rohanem. Tenista Jiří Novák bude zase po celou dobu sledovat mladé talenty na kurtech v Prostějově. „Úspěšní sportovci jsou pro děti vzorem. Jsme hrdí, že z Olomouckého kraje pochází řada reprezentantů České republiky. Zároveň jsme rádi, že právě u nás bude poprvé na Olympiádě dětí a mládeže šerm, jehož ambasadorem je mladý olympionik Jakub Jurka,“ sdělil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Poslat nový komentář