Navrhněte Strom roku 2014

Navrhněte Strom roku 2014
ilustrační foto

 

S prvním jarním dnem Nadace Partnerství odstartovala třináctý ročník ankety Strom roku. Až do 30. dubna máte příležitost nominovat do této celostátní soutěže svůj oblíbený strom. Výtěžek zpoplatněného hlasování poputuje zpět k navrhovatelům, vítězný strom navíc postupuje do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku. Podrobnosti o tom, jak strom přihlásit, jsou dostupné na www.stromroku.cz.

Anketa hledá stromy s historií a příběhem. V minulých ročnících se objevily staré stromy se zajímavou minulostí nebo spojené s různými pověstmi - mezi nimi například tisíciletý Pernštejnský tis, Kotelská lípa nebo Popovský jasan. „Své zastoupení v anketě najdou také stromy, jejichž věk sice není tak úctyhodný, ale o to větší mají příběh. Připomeňme třeba Lidickou hrušeň, která přežila vyhlazení obce, nebo dub z Višňové, který svým kmenem při povodni zachránil domy i lidské životy,“ říká Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Jak do soutěže nominovat strom? Navrhnout svého kandidáta může kdokoli – jednotlivci, rodiny, sousedé, učitelé se školáky, spolky, sdružení i celé obce. Přihlášku je možné zpracovat vlastním způsobem, ale měla by obsahovat základní informace o stromu (druh, stáří, výška, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice), jeho příběh a fotografii.

„Pokud by strom postoupil mezi dvanáct finalistů, bude soutěžit o přízeň veřejnosti ve zpoplatněném hlasování. Výtěžek pak mohou navrhovatelé využít například k ošetření stromu nebo výsadbě nových,“ vysvětluje Andrea Krůpová. Důležité je tedy podle ní v přihlášce také popsat, na jaký účel by se peníze získané anketou použily a kdo bude na projektu spolupracovat. Nominaci je potřeba zaslat do 30. dubna na adresu Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno, nebo na e-mail stromroku@nap.cz. Podrobný popis, jak postupovat, mohou zájemci nalézt na webu www.stromroku.cz. (red)

Poslat nový komentář