Nominujme Strom roku, vyzývá Milada Sokolová

Nominujme Strom roku, vyzývá Milada Sokolová
ilustrační foto stromroku

Odstartoval jubilejní 20. ročník ankety Strom roku České republiky. Na www.stromroku.cz mohou lidé nominovat své favority až do 22. dubna. Najde se nějaký i na Prostějovsku? V to doufá náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová.

„Již dvakrát jsme nominovali kandidáty do ankety Alej roku a byli úspěšní. V roce 2019 byla platanová alej v Rejskově ulici druhá v republice, vloni pak alej lip na Hloučele třetí. Doufejme, že najdeme strom, který svým příběhem zaujme nejen porotu,“ říká náměstkyně.

Podat návrh může kdokoli – jednotlivci, rodiny, sdružení, firmy, školy i obce. Dvanáct nejzajímavějších finalistů, kteří vzejdou z výběru poroty, bude soutěžit o titul Strom roku v letním online hlasování.

Porotci kromě dvanácti finalistů vybírají i stromy, kterým udělí čestný titul Strom hrdina. Jedná se o symbolické ocenění stromům, které přežívají v nepříznivých podmínkách, ohrožuje je kácení, vandalismus nebo jiná lidská činnost.

Od 21. června až do 12. září se rozhoduje o vítězi ve zpoplatněném hlasování. Získané prostředky putují na nové výsadby a ošetření stromů. Podpořit strom je možné dvěma způsoby, prostřednictvím DMS a online na www.stromroku.cz. Vyhlášení výsledků se koná 20. září 2021. Vítězný Strom roku vyhrává poukaz na arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postupuje do mezinárodní soutěže Evropský strom roku.

„Chceme upozorňovat nejen na staré a významné stromy, ale přilákat zájem také o ty, které přežívají v nepříznivých podmínkách, ohrožuje je pokácení, vandalismus nebo jiná nežádoucí lidská činnost. Proto vedle finálových příběhů porota vybírá a uděluje čestný titul Strom hrdina. V loňském ročníku jsme jich ocenili pět. Prohlédněte si jejich příběhy,“ vzkazuje za pořádající Nadaci Partnerství koordinátorka Silvie Zeinerová Sanža. Naleznete je na https://www.stromroku.cz/aktuality/I-stromy-maji-sve-hrdiny-(1). (ber) 

Poslat nový komentář