Přesazené javory usychají?! Případ bude šetřit inspekce

Přesazené javory usychají?! Případ bude šetřit inspekce
Foto ber
Další fotky: 
Přesazené javory usychají?! Případ bude šetřit inspekce

Tři javory, které investor jako první přesadil z aleje u Cavala, schnou. Protože tak učinil mimo dobu vegetačního klidu, podala Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova, podnět inspekci životního prostředí.

O stromy, které mají ustoupit nové cyklostezce a sítím u budovaných bytových domů, se vede již několik měsíců vášnivá debata, která se přesunula i na poslední jednání Zastupitelstva města Prostějova. Opozice v čele s Janem Navrátilem argumentovala dřívějším sdělením náměstka Jiřího Pospíšila, že přesazení stromů bude realizováno v době vegetačního klidu. Jenže investor tři z nich přesadil před několika týdny a stromy, jak se jeví, hynou.

I když podle Pospíšila investor každý uschlý strom nahradí nově vysazeným, jeho kolegyně Milada Sokolová usiluje o prošetření celé situace. „Podala jsem podnět inspekci životního prostředí,“ sdělila Sokolová na jednání zastupitelstva kolegům.

Dvanáct javorů horských bylo vysazeno v roce 2009 u cesty od sídliště Zrzavého k lesoparku Hloučela. Stalo se tak v rámci projektu Hej rup!, ve kterém obyvatelé Prostějova vymýšleli, jak zlepšit své okolí. Stromy vysázeli ekologové, skauti, učitelé a žáci základních škol, dobrovolní hasiči, členové Strany zelených a Okrašlovacího spolku města Prostějova k devadesátému výročí vzniku republiky. Vznikla naučná stezka a později alej, kterou zaštítilo Zdravé město Prostějov. (ber)

Komentáře

Jak se o ně dále investor stará,aby neuschly?

Poslat nový komentář