potraviny na pranýři

Inspekce přepadla potraviny v Konici. A hned je zavřela

Foto SZPI

V poslední době mají inspektoři státní zemědělské potravinářské inspekce v našem regionu žně. Bohužel ve špatném slova smyslu. 23. ledna zavřeli kuchyni, přípravnu a sklad restaurace U Ječmínka v Újezdu v Prostějově, 29. ledna kvůli hlodavcům a špíně potraviny Liliana v Kostelci na Hané, o den později ze stejného důvodu Večerku v Mostkovicích a 1. února kvůli abnormálnímu výskytu hlodavců i Rudolfovo pekařství v Prostějově.

Ve čtvrtek 8. února se vypravili do Konice, do Potravin a večerky ve Švehlově ulici. A hned ji provozovateli ĐĂNG CÔNG MAU zavřeli. V provozovně totiž našli trus hlodavců, stopy po jejich působení, výrazně zanedbaný úklid a znečištění prostor. Špína byla na podlahách, regálech a zařízeních, sekundovalo jí poškození stěn a podlah a také velký zápach.

„Provozovnu jsme ten sám den uzavřeli,“ sdělila inspekce na svých stránkách Potraviny na pranýři. (ber)

Potraviny v Kostelci na Hané zavřela špína a hlodavci

Foto potraviny na pranýři, SZPI

Prodejnu Liliana potraviny, kterou v Kostelci na Hané v Tyršově ulici provozuje Thi Thanh Huyen Dao, zavřela v pondělí 29. ledna Státní zemědělská potravinářská inspekce.

Inspektoři v prostorách prodejny našli trus hlodavců, mrtvé hlodavce, stopy po jejich působení a výskytu. Dále špatné hygienické podmínky na toaletách, výrazně zanedbaný úklid, hromadění odpadů, nezajištění odvozu potravinářského odpadu, výrazné znečištění prostor, nečistoty na podlaze, regálech či zařízeních. Provozovnu obratem uzavřeli. (red)

 

Billa prodávala zapáchající uzeniny

Foto SZPI, Potraviny na pranýři

Prodejnu Billa v Dukelské bráně v Prostějově navštívili pracovníci Státní potravinářské inspekce. A našli hned několik druhů zkažené uzeniny. Informaci o proběhlé lednové kontrole zveřejnili na stránkách Potraviny na pranýři.

Jako první nebezpečnou potravinu vyhodnotili Jitrničky. Stalo se tak kvůli jejich vůni a vzhledu. „Výrobek měl oslizlý a lepkavý povrch a zapáchal po kažení. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Potravina měla neznámé datum použitelnosti,“ uvádí inspekce.

Druhou nebezpečnou potravinou byly Ostravské klobásy. I ony byly oslizlé, lepkavé a páchly po kažení. „Vzorek byl odebrán z načatého balení. Na etiketě výrobku bylo uvedeno: "Po vybalení spotřebujte do 3 dnů." Kontrolovaná osoba nebyla schopna určit, kdy byl výrobek vybalen,“ konstatuje inspekce.

Potraviny na pranýři: Kaufland v Olomoucké nabízel "falšované" potraviny

Foto SZPI, Potraviny na pranýři

Na základě dubnové kontroly inspektorů Státní zemědělské a potravinářské kontroly byly zjištěny chyby v prodejně Kauflandu v Olomoucké ulici v Prostějově. Obchod nabízel "falšované" potraviny.

„Jde o Hovězí steak z kýty, Cheeseburger, smažený karbanátek z vepřového masa se sýrem gouda v housce se sezamem, Vepřová žebírka na gril, Arizona, marinovaná, Hovězí steak z krku,“ uvedla inspekce. Ve všech případech bylo na regálové etiketě zobrazeno srdce v barvách české vlajky spolu se slovy "ochutnej našeho řezníka", spotřebitel se tak oprávněně může domnívat, že původ výrobku je v České republice.