Tip na výlet: Prohlédněte si Olomouc z lodi

Tip na výlet: Prohlédněte si Olomouc z lodi
Foto http://www.plavbyolomouc.cz
Další fotky: 
Tip na výlet: Prohlédněte si Olomouc z lodi
Tip na výlet: Prohlédněte si Olomouc z lodi

Spolek "Řeka Morava pro Olomouc" vznikl proto, aby jeho členové mohli začít realizovat výletní plavby motorovou lodí po řece Moravě Olomoucí. Řeka obtéká historické centrum, díky tomu je možnost vidět památky a dominanty města z jiné perspektivy, než kterou umožňují běžné procházky. Od roku 2016 spolek realizuje i poznávací jízdy historickou Olomoucí na beerbiku OLOŠLAPU.

Plavba dlouhá 45 minut vás dovede ke Kláštěrnímu Hradisku, kde se loď otáčí a míří zpět do přístavu, k U-klubu. Během plavby si vyslechnete poutavé příběhy o historii města Olomouce a jejích památkách, i zajímavosti o řece Moravě. Vzhledem k chystaným protipovodňovým opatřením budete mít jednu z posledních možností plout historickým kamenným korytem řeky Moravy mezi mosty Komenského a Masarykovou třídou. Podíváte se, kde byl chycen největší sumec na Moravě, ale když budete pozorně poslouchat, dozvíte se také, proč se říká, že má řeka černě zbarvenou vodu.

„Čekají vás ale i jiné zážitky a pěkný čas. Všechno teď prozradit nemůžeme, proto vás raději zveme za námi na palubu,“ zve kapitán Šimon Pelikán.

Zároveň představuje i novou loď. Zatím nenese žádné jméno, to dostane 9. září na slavnostním křtu. Váží necelých 6 tun a měří 10 metrů. Je vybavena toaletou, barem či modulovanými skládacími lavicemi a pojme 12 pasažérů, kteří se, stejně jako u Ololodi Kordulky, mohou na plavby zaregistrovat prostřednictvím  webových stránek. Nová loď přináší řadu novinek. Kromě zmíněného modernějšího interiéru je to například i novinka v podobě výkladu. Ten bude zaměřen na olomoucké baroko. I trasa bude jiná – povede od přístaviště pod Klášterní Hradisko a zpět k Salzerově redutě (Císařsko-královská olomoucká pevnost). Tam se loď otáčí a pluje zpět do přístavu. Plavba trvá cca 45 min. Kromě vyhlídkových plaveb poskytne zázemí i různým akcím, oslavám či setkáním – k tomu účelu slouží vnitřní, zastřešený „salonek“.

„V současné chvíli probíhají plavby ve zkušebním provozu, protože Plavby Olomouc čekají na přidělení evidenčního čísla. Je však jen otázka dní, než loď vypluje na svou první oficiální jízdu s výkladem,“ dodává kapitán Šimon.

Na hladinu se můžete vydat od úterý do neděle v době od 9 do 18 hodin. Veškeré další informace najdete na http://www.plavbyolomouc.cz. (ber)

Poslat nový komentář