Tip na výlet: Retro výstava ze 70. a 80. let

Tip na výlet: Retro výstava ze 70. a 80. let
ilustrační foto plakát

Návrat do sedmdesátek a osmdesátek jako symbolické ohlédnutí za právě končícím jubilejním rokem. Taková bude první letošní výstava v Galerii města Přerova, která představí unikátní soukromou sbírku socialistických artefaktů denní potřeby, se kterými se dnešní čtyřicátníci a starší denně setkávali. 

Sáčky, lahve, plechovky a vůbec obaly od potravinářského a drogistického zboží z éry Husákových dětí zaplní výstavní prostory od 10. ledna. Součástí expozice bude i dobovými rekvizitami nabitý vojenský retro koutek. Veškeré exponáty pocházejí ze sbírky mladinkého, teprve čtrnáctiletého nadšence Patrika Horkého z Přerova.

„Na výstavě chci představit vlaječky, granáty nebo novou soupravu regulovčíka Československé armády,“ popisuje s vytříbeným citem pro detail žák osmé třídy Základní školy J. A. Komenského v Předmostí. Originální kousky do své sbírky hledá v internetových aukcích nebo s maminkou objíždí bleší trhy. „Vůbec za největší poklad své sbírky považuji originál plechovku Granka,“ doplňuje Patrik. I ta najde na výstavě své místo včetně autentické náplně.

Dobové rekvizity zaberou hlavní výstavní část galerie. „Desítky exponátů představíme formou ucelených tematických skupin. Pamětníci se mohou přijít pokochat pohledem na šumáky či čtyřicetihaléřové pudingy svého mládí, zavzpomínat na tehdejší pivní lahve, osvěžit si v paměti značky socialistických žvýkaček nebo si vybavit vůni tehdejších mýdel či pracích prášků,“ zve na retro podívanou kurátorka výstavy Lada Galová.

Retro výstava začíná ve čtvrtek 10. ledna v 17 hodin, potrvá přesně do 10. února. Na své si při vernisáži přijdou i vyznavači socialistického popíku, Retro duo Přerov totiž stylově vystřihne některé hity 80. let. Výstava bude zahájena společně s expozicí souboru Valachy přerovského malíře Jiřího Heinze. 

Galerii Přerov najdete na adrese Horní náměstí 1, Přerov (budova přerovského zámku, vstup boční kovanou branou do zámeckého příkopu). (red)

Poslat nový komentář