Tip na výlet. Sifón v Uhřičicích

Tip na výlet. Sifón v Uhřičicích
ilustrační foto
Další fotky: 
Tip na výlet. Sifón v Uhřičicích

Zajímavost, o jaké málokdo ví, se nachází na pravém břehu řeky Moravy v katastru Uhřičic u Kojetína. Asi dva kilometry severně za obcí je stavba, která řeší překřížení řeky Valové s mlýnským náhonem. Říká se jí Sifon a byla zbudovaná v roce 1908. Zajímavé na betonové stavbě postavené je, že mohutnější mlýnský náhon podtéká pod dnem řeky Valové.

Mlýnský náhon byl v minulosti uměle zbudovaný a vytékal z řeky Moravy u Bolelouce. Poháněl po toku několik mlýnů a vléval se zpět do Moravy pod Lobodicemi. V roce 1583 byl mlýnský náhon prodloužen, aby mohl dodávat vodu i na kojetínský mlýn. Přechod přes řeku Valovou vyřešili tehdejší stavitelé překlenutím řeky Valové dřevěným korytem (tzv. vantrokami), širokým 10,5 metrů. V 80. letech 19. století bylo dřevěné koryto nahrazené železným. Velkým nedostatkem ale bylo, že mezi dnem řeky Valové a korytem byla mezera jen 1,3m, takže větší přítok vody byl tím brzděn. Roku 1886 se konalo komisionelní řízení, při kterém komise zjistila, že vantroky jsou hlavní příčinou vystupování vody z řečiště Valové a záplavami okolí s následnými škodami.

Z těchto důvodů byla Moravským zemským sněmem v Brně navržena a schválena úprava řeky Valové od mostu na okresní silnici mezi Bedihoštěm a Hrubčicemi až ke vtoku do řeky Moravy. Autoři projektu vyřešili úkol skutečně originálně. Při regulaci řeky Valové bylo stanoveno, že její průtok v řečišti musí být volný a nepřerušovaný, aby voda při vysokém stavu volně protékala. Z toho důvodu naplánovali, že mlýnský náhon se stále stejným průtokem bude řeku Valovou podtékat. Křižovatka byla provedena dvěma betonovými tunely pod novým řečištěm řeky Valové, kterými voda mlýnského náhonu nyní protéká dál na mlýn v Kojetíně. V našich poměrech i v rámci Rakousko-Uherska, to bylo dílo ojedinělé. Na stavbě pracovali domácí dělníci z celého okolí. Stavba stála 50.000 K v tehdejší měně a byla dokončena v listopadu roku 1908. 

Dnes k ní dojdete z Uhřičic po žluté značce, podívat se můžete i na soutok Valové s Moravou. Pro odvážné nabízí Morava možnost koupání, na své si přijdou i milovníci rybaření.

Okolím vedou řádně značené a sjízdné cyklostezky, dojet po nich můžete třeba do Lobodic nebo Kojetína. A nezapomeňte se zastavit v Hanáckém dvoře v Polkovicích. Můžete se tam dobře najíst, zazvonit na zvoničku přání a pokochat se krásou zdejších koní. (ber)   

Poslat nový komentář