Hurá na výlet! Poradíme, kam se vyplatí vyrazit

Hurá na výlet! Poradíme, kam se vyplatí vyrazit
ilustrační foto ber

Od včerejšího dne (tj. 22.3.2021) můžeme aspoň trošku volněji dýchat. Pro volnočasové aktivity totiž už nejsme svázáni hranicemi obce, můžeme až na hranice okresu. Sláva. Opět smíme na přehradu, les už neznamená jen lesopark Hloučela a oddechnou si i cyklisté. A vypadá to, že nám bude přát i počasí. Máme pro vás pár tipů na místa, která stojí za to navštívit.

Okres Prostějov zabírá zhruba 770 čtverečních kilometrů, takže míst, kam můžete zavítat, je docela hodně. Vezmeme to popořádku a začneme nejbližším okolím. Třeba krásnou procházkou kolem rybníka v Čehovicích, či biotopu v Čelčicích. Vydat se tam mohou i cyklisté. Zavítat můžete i do nedaleké Skalky. Lázně jsou sice uzavřeny, prameny ale dál produkují léčivou vodu.

Za návštěvu stojí i národní přírodní památka hrdibořické rybníky, kde vás čeká i naučná stezka.

Ve Smržicích se můžete vydat rovněž po naučné stezce na Stráž a cestou si třeba upéct buřta.  

V Čechách pod Kosířem nemůžete minout zámecký park, který je dendrologickým pokladem. A vystoupat na Velký Kosíř, který nabízí nádherné pohledy do okolí. V jeho úpatí se nachází chráněné lomy.

K procházkám i jízdě na kole můžete využít stezku z Kostelce do Lutotína. Zavede vás až k restauraci Bělecký Mlýn.

Plumlovskou přehradu jsme již zmínili. I ona nabízí možnost cyklo a pěších tras. V okolí Plumlova najdete i řadu chráněných přírodních památek. Třeba Čubernici, kde zanedlouho vykvetou koniklece.  

Pokud se chcete vydat dál, zvolte Drahanskou vrchovinu. Cílem může být třeba rozhledna Kopaninka u Repech, nebo nejvyšší bod našeho okresu, 735 metrů nad mořem ležící Skalky.

Tak pěkné výletování. (ber)

Poslat nový komentář