Tip na sobotu. Ostatke na Hané v Příkazech

Tip na sobotu. Ostatke na Hané v Příkazech
ilustrační foto nmvp.cz

Pouhých 30 kilometrů od Prostějova se nachází vesnice Příkazy. Je to typická hanácká vesnice, hrdá na selský způsob hospodaření. Pyšní se více jak čtyřiceti kulturními památkami, z nichž polovina je zapsána ve státním seznamu kulturních památek. V jedné z nich, Hanáckém muzeu v přírodě, se v sobotu 19. února 2022 uskuteční první letošní akce - Ostatke na Hané. Začíná v 10 hodin a potrvá do 16 hodin.

Můžete se těšit na tradiční vesnický masopustní průvod s předáním ostatkového práva, cimbálovou muziku OKYBAČA či bohatou nabídku zabijačkových specialit. Připravena je pro Vás i soutěž o nejlepší hanáckou tlačenku a jitrnici, jakou svět neviděl (kdo přinese vlastní tlačenku nebo jitrnici, může se zúčastnit klání o ceny)!

Po celý den budou v areálu muzea nabízeny zabíjačkové speciality. Z technických důvodů jsou pro veřejnost uzavřeny vnitřní prostory muzea (expozice).

Část Příkaz je vyhlášena památkovou rezervací, ve které se nachází i Soubor staveb lidové architektury, tzv. „Hanácký skanzen“.  Stejně přitažlivá je Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví, která zasahuje část Hynkova, kde je možné napojit se na značené naučné turistické stezky. (ber)

Poslat nový komentář