Tip na víkend. Hadi, štíři i brouk v jantaru. V Pevnosti poznání Olomouc

Tip na víkend. Hadi, štíři i brouk v jantaru. V Pevnosti poznání Olomouc
Foto Pevnost poznání

Několik desítek nejrůznějších druhů plazů, obojživelníků a bezobratlých živočichů se o víkendu 26. a 27. března zabydlí v Pevnosti poznání, interaktivním muzeu vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Již pošesté se tam koná akce Odpudiví, nebo kouzelní, která představí zvířata ze zemí blízkých, vzdálených i exotických.

Lidé se mohou těšit na největšího evropského ještěra – ještěrku perlovou, nejdelšího hada České republiky – užovku stromovou a celou řadu bezobratlých živočichů – tropické šváby, brouky, dravé ploštice zákeřnice, štíry, sklípkany, suchozemské stejnonožce a mnoho dalších.

"Pokusíme se tak, i přes v lidech mnohdy vžitý odpor, ukázat jedinečnost těchto zajímavých zvířat. V rámci přednášky (Ne)zvaní hosté našich domácností nahlédneme do malého domácího safari a představíme si jeho nezvané obyvatele, kteří nám však nemusí nutně škodit," láká na program zoolog Pavel Javůrek, který pracuje v olomoucké zoologické zahradě.

Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout entomologické sbírky, primárně zaměřené na druhovou rozmanitost brouků. Ty obsahují velké množství čeledí včetně těch nejstarších, které jsou na Zemi více než 300 milionů let. Dále uvidí jedny z největších brouků či brouky v jantaru starém 99 milionů let. Velkým lákadlem budou chovné kolonie světlušky větší, na kterých organizátoři provádějí odborný výzkum.

Akce Odpudiví, nebo kouzelní se tradičně koná v expozici Živá voda a je zdarma v rámci běžného vstupného. V chemické laboratoři se navíc uskuteční program nazvaný Chemikova šifra, kde si lidé zkusí přeměnit vodu ve víno, napsat tajný vzkaz nebo vyrobit horký led. Ti, kteří rádi tvoří a vyrábějí, se mohou zapojit do hadí kreativní dílny. (ber)

Poslat nový komentář