Tip na výlet. Štramberk nabízí uši, zoo, rozhlednu a jedinečnou architekturu

Tip na výlet. Štramberk nabízí uši, zoo, rozhlednu a jedinečnou architekturu
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet. Štramberk nabízí uši, zoo, rozhlednu a jedinečnou architekturu
Tip na výlet. Štramberk nabízí uši, zoo, rozhlednu a jedinečnou architekturu

Devadesát kilometrů od Prostějova, v okrese Nový Jičín, leží městečko Štramberk. O jeho proslavených „uších“, voňavém pečivu z perníkového těsta, které zde pečou už přes 800 let, si povíme jindy. Dnes se podíváme na věhlasnou Trúbu a také do tamější minizoo.

Dominantou města Štramberk je zřícenina hradu Strallenberg (Štramberk) s válcovou věží zvanou Trúba, který leží na skalnatém vrcholu tzv. Zámeckého kopce. Z kdysi mohutného středověkého hradu se do dnešních dob zachovalo několik mohutných hradebních zdí hlavně vnitřního hradu a především rekonstruovaná strážní hradní věž sloužící jako turistická rozhledna, nazývaná Trúba či Kulatina.

Čtyřicet metrů vysoká Trúba je přístupná po tříramenném dřevěném schodišti až na vysunutý dřevěný vyhlídkový ochoz, z něhož se návštěvníku naskytne nádherný pohled na městečko Štramberk s náměstím pod hradem, vrcholy Kotouč a Bílá hora, na masív Beskyd, Starojický kopec s hradem a tzv. Moravskou bránu. Při cestě schodištěm až nahoru můžete zhlédnout expozici „Cesta do paměti Štramberské Trúby“. V areálu hradu můžete využít posezení a občerstvení v turistické chatě Dr. Hrstky a prodej výrobků lidových řemesel, suvenýrů a vstupenek na hradní věž v Jaroňkově útulně. Trúba je v dubnu otevřena mimo pondělí od 10 do 16 hodin.

V samotném Štramberku se můžete pokochat nádherou zdejších starodávných roubených domků, jejichž seznam i s fotografiemi dalších památek najdete na https://www.stramberk.cz/o-meste/pamatky-1/mpr-1/mpr/. Minout nemůžete ani unikátní kašnu, stojící na hlavním náměstí.

Na něm najdete i Mini zoo Aqua Terra Štramberk. Rodina Martina Jeřábka vám ráda umožní nahlédnout do života stovek tropických ryb v nádržích o objemu několika tisíc litrů, různých druhy hadů, ještěrů, želv, drobných hlodavců i opiček. V dubnu je otevřeno pouze o víkendech a svátcích v době od 10 do 16 hodin. Odnést si odsud, kromě krásných zážitků, můžete i kaktusy, sukulenty či upomínkové předměty. (ber)

Poslat nový komentář