Tip na výlet. Punkevní jeskyně u Macochy

Tip na výlet. Punkevní jeskyně u Macochy
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet. Punkevní jeskyně u Macochy
Tip na výlet. Punkevní jeskyně u Macochy

Vydejte se na výlet do Punkevních jeskyní v Moravském krasu. Procházet se budete mohutnými dómy a chodbami s krápníkovou výzdobou až na dno propasti Macocha. Můžete podniknout romantickou plavbu na lodičkách na podzemní říčce Punkvě.

Punkevní jeskyně jsou to nejvyhledávanější jeskyně Moravského krasu – leží dva kilometry od Skalního mlýna a jsou přístupné vchodem ve stěně krasového kaňonu Pustý žleb. Jsou součástí nejdelšího jeskynního systému v České republice – Amatérské jeskyně, kde délka dosud známých chodeb přesahuje 30 km. Byly postupně objevovány v letech 1909-1933 (1909-1914 suchá část jeskyně, 1920-1933 vodní plavba) výzkumnou skupinou pod vedením profesora Karla Absolona.

Přibližně hodinová prohlídka vás provede mohutnými dómy a chodbami s krápníkovou výzdobou na dno propasti Macocha a pokračuje projížďkou na motorových člunech po vodách podzemní říčky Punkvy. Od roku 2014 je zde také otevřena plně bezbariérová trasa podzemím, až na dno propasti Macochy, do hloubky 138 metrů. Plavba je na jednom místě přerušena prohlídkou Masarykova dómu, který patří mezi nejkrásnější podzemní prostory Moravského krasu.

Ústřední informační služba Skalní mlýn zajišťuje informační službu, rezervace vstupenek do jeskyní Moravského krasu, prodej vstupenek do Punkevních jeskyní a jízdenek na silniční vláček a lanovku na Macochu. Do nejvíce navštěvovaných Punkevních jeskyní doporučujeme zajistit si rezervaci! (ber)

Poslat nový komentář