Týraní husky půjdou do adopce

Týraní husky půjdou do adopce
ilustrační foto Voříšek.org

Jak PvNovinky před několika dny informovaly, osmnáct kříženců plemene hasky skončilo v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Na smrt vyhublí psi pocházejí z Ponikve u Konice. Jejich majitel, Johan V. H. (63), nechal hlady pojít další zvířata, šest psů a pět koz. Informují o tom Blesk Tlapky.

Co se v domě, který patří Johanovu bratrovi, přesně dělo, nikdo z okolí netuší, není jasné ani to, proč chovatel nechal psy dlouhodobě hladovět a žíznit. Na to, v jakém stavu jeho zvířata jsou, se přišlo poté, co jej záchranka odvezla v kritickém stavu do nemocnice. Jeho bratr, který přijel ze zahraničí, pak zavolal na Krajskou veterinární správu. Podle úředníků mu ale nešlo o záchranu zvířat, spíše se jich chtěl zbavit.

Psy, kteří jsou nyní v útulku, město majiteli, pokud se uzdraví, odebere. „Povedeme s ním správní řízení o odebrání kvůli týrání,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Pavel Nerad. Dodal, že po skončení správního řízení, nebo pokud se jich majitel vzdá, nabídnou je k adopci. Náklady na péči o ně budou po majiteli vymáhat.

Všichni zachránění psi se nyní zotavují v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Nejlépe jsou na tom tři štěňátka, která může ze zákona útulek nabízet adopci,  jakmile budou v úplném pořádku. U ostatních psů je třeba vyčkat na ukončení správního řízení, ve kterém budou majiteli odebráni, případně poté, co se jich vzdá.

Pokud chcete na péči o zubožené hasky přispět, můžete tak učinit zasláním libovolné částky na transparentní účet útulku Voříšek číslo 43-7715910237/0100 s variabilním symbolem 18. 

Vzhledem k závažnosti případu se krajská veterinární správa rozhodla podat trestní oznámení policii pro podezření z týrání zvířat. (ber)

 

Poslat nový komentář