Nové plochy bydlení, botanická zahrada, biokoridor. Nový územní plán

Nové plochy bydlení, botanická zahrada, biokoridor. Nový územní plán
ilustrační foto MMP

 

Nové plochy pro zástavbu, zeleň, zahrádky, biokoridor a botanická zahrada. To byly nejfrekventovanější otázky nového návrhu územního plánu, který představil brněnský architekt Jakub Kinčl na pondělním veřejném projednávání. Zapracoval do něj 164 námitek a připomínek z minulého roku.

V návrhu nového územního plánu se počítá například s prodloužením severního obchvatu v lokalitě u Hanakovu, s propojením Hloučely a Romže, které pomůže proti záplavám. Propojeny by měly být mimo jiné ulice Vodní/Žeranovská, Mlýnská/Kolářovy sady, Olomoucká/náměstí Spojenců/Vojáčkovo náměstí. Nejvíce otázek vzbudil areál Jezdeckých kasáren. Z využití pro zeleň se stala plocha určená k výstavbě multifunkčního centra. S tím vyvstala i v posledních dnech velmi diskutovaná otázka rušení botanické zahrady, na kterou reagoval primátor Miroslav Pišťák. „Nevím, kde se tato informace vzala. Zahrada se rozšiřuje a o jejím rušení nikdo neuvažoval,“ dodal.

Na druhou stranu zeleň projde podle návrhu změnou. Na jižním kraji města by měla přibýt, na severním se naopak zúží biokoridor kolem Hloučely. „I tak bude pořád větší, než kolik má být ze zákona,“ dodal Kynčl.

Nový plán představil i další plochy pro bydlení nejen v Prostějově, ale i ve Vrahovicích a Žešově. Připomínky ke změnám z roku 2011 mohou lidé podávat do 7 dnů od projednání. Lhůta končí 23. prosince, kdy materiály musí být v podatelně městského nebo stavebního úřadu. Námitky a připomínky se posoudí a případně zapracují do podoby návrhu plánu, který posoudí zřejmě až nové zastupitelstvo. (ber)

Poslat nový komentář