Proč nepouštět kapra o Vánocích zpět na svobodu?

Proč nepouštět kapra o Vánocích zpět na svobodu?
ilustrační foto

 

Kapr koupený a určený k štědrovečerní veče byl koupen proto, aby byl sněden. Z naší strany půjde o zabití. Pokud kapra pod tlakem dojemných příběhů pustíme na svobodu do řeky nebo rybníka, provedeme na něm vraždu a to obzvláště trýznivým způsobem.

 

Během sádkování kapr ztrácí potřebné živiny. Je totiž vyloven v říjnu nebo listopadu a to je v době, kdy se připravuje k zimnímu spánku. Normálně by ležel u dna bez zbytečných pohybů. Najednou je přeloven do sádek plných ryb kvůli zbavení bahnité chuti. Je bez potravy, klidu, často mívá na sobě i poranění při manipulaci. Během sádkování ztrácí nejen zásobní látky, ale i energii, kterou potřebuje na přezimování.

Pokud si kapra zakoupíme živého a vhodíme do vany naplněné vodou, je to pro kapra teplotní šok. I když mu napustíme „studenou“ vodu z kohoutku, není nikdy tak studená jako v rybníce nebo v sádkách. Další teplotní šok zažije, když ho vypustíme do rybníka nebo řeky, kde je voda zase oproti studené vodě ve vaně opravdu ledová. Od řeky odcházíme rozněžněni vlastní velkodušností, ale o hrůzách pomalého kapřího umírání nic nevíme. Tímto způsobem „zachráněný“ kapr strádá a s nějvětší pravděpodobností zahyne.

Zdroj: FB nase-voda.cz

Poslat nový komentář