Velká pardubická vyšla napůl. Přesto se koně na Srdéčko vrátili s vavříny

Velká pardubická vyšla napůl. Přesto se koně na Srdéčko vrátili s vavříny
ilustrační foto

Neděle 10. října byla pro milovníky dostihů velkým svátkem. Konala se totiž 131. Velká pardubická, do které zamířili i koně ze Srdéčka u Hvozdu. Trenér Stanislav Popelka jich do dostihů vyslal hned sedm. Dva z nich, Stretton a Lombargini, bojovali právě ve Velké. Domů se vrátily s vavříny za vítězství klisny Ztracenka a Kornelia.

Vítězkou Ceny společnosti VCES a.s. - Ceny Laty Brandisové, steeplechase crosscountry na 4200 metrů se stala pětiletá hnědka Ztracenka stáje Nýznerov. Do cíle ji vítězně dovedl žokej Jaroslav Myška.

Druhé vítězství slavila v steeplechase crosscountry na 4600 metrů, Poháru BICZ holding 2021, sedmiletá Korinka. Hnědku stáje Martin Bláha, která je z chovu Stanislava Popelku, jel opět Jakub Kocman, který ji vítězně přivedl do cíle jiného pardubického dostihu již v září.

V druhém nejtěžším dostihu dne, Ceně firmy Chládek a Tintěra - Ceně Labe, stcc na 5200 metrů, bojovali dva koně. Do cíle doběhl na vynikajícím druhém místě osmiletý valach Zataro s Romainem Juliottem v sedle. Zástupce stáje Nýznerov, který dlouho neběhal kvůli zraněním, byl od začátku brán jako outsider. Dostih předčasně skončil pro devítiletého zástupce stáje Quartis-Zámecký Vrch Mahonyho. Sedlo šancovního koně nedobrovolně opustil žokej Jan Kratochvíl chvíli po startu dostihu.

V Poplerově memoriálu skupiny Profireal Group, stcc na 3300 metrů, doběhl zástupce stáje Nýznerov, šestiletý Lianel pod Jakubem Kocmanem na výborném čtvrtém místě.

V závěrečném dostihu, Velké pardubické, se na start postavil jako třetí favorit desetiletý hnědák Lombargini. Zástupce stáje EŽ Praha není zrovna jednoduchý na ježdění, a tak měl v jeho sedle být žokej Jan Odložil, který si s koníkem dlouhodobě rozumí. Ten se bohužel hned v druhém dostihu zranil, a tak musel Stanislav Popelka do sedla hledat náhradníka. Tím byl žokej Martin Liška. Bohužel ze sedla Lombarginiho vypadl po absolvování Taxisova příkopu.

Jedenáctiletý Stretton stáje Nýznerov absolvoval velkou již po čtvrté a s Jakubem Kocmanem ji zdárně dokončil na dotovaném sedmém místě. „Traktor“, jak ho nazývá Kocman, je spolehlivým a dobrým skokanem, ve finiši mu ale chyběla rychlost.

V celkové bilanci pak zvítězili koně i jezdci. Všichni se domů vrátili zdraví a v pořádku.

Gratulujeme! (ber)

 

Poslat nový komentář