Volby se blíží, napětí vzrůstá

Volby se blíží, napětí vzrůstá
ilustrační foto internet

 

S blížícím se termínem voleb stoupá i nervozita. Každý ji řeší jinak, někdo napadáním přes média, jiný ničením volebních plakátů a billboardů. Jenže na podobné aktivity pamatuje i trestní zákoník.

Snad nejznámějším případem je záměrné poškození billboardů, za které byl před třemi lety odsouzen olomoucký řidič autobusu Pavel Smetana. Mimo jiné tehdy přimaloval kandidátům politických stran tykadla.

V Prostějově se zatím předvolební klání odehrává na mnohem klidnějším poli. „Nějaké velké poškození horizontů jsme neevidovali, jde spíš o drobné věci,“ řekl PvNovinkám jeden z pracovníků A.S.A Prostějov. Ani volební týmy nemají větší problémy. Snad jediné se týkají přemisťování billboardů. I tam jde ale spíše o neúmyslné činy.

„Žádný případ, kde by byly poškozeny volební billboardy či plakáty na území Prostějovska nešetříme,“ konstatovala v pondělí dopoledne policejní mluvčí Irena Urbánková.

Upozornila také, že na podobné jednání v souvislosti s volební kampaní pamatuje zákon 40/2009 Sb. trestního zákoníku.

„Poškození cizí věci (§ 228) se může dopustit ten, kdo bude ničit, poškozovat či svévolně upravovat billboardy, plakáty a jiné agitační volební materiály. Hrozí mu odnětí svobody na šest měsíců až tři roky,upozornila mluvčí. Zároveň dodala, že trest čeká i na pomlouvače: „Pomluvy (§ 184) se dopouští ten, kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který ohrozí jeho vážnost u spoluobčanů.“ V tomto případě hrozí viníkovi až rok vězení. (ber)

Komentáře

Přesně tak... :-)

Ano, horizont je zmíněn - Nějaké velké poškození horizontů jsme neevidovali, jde spíš o drobné věci. Co se týká ilustračního fota, redakce zřejmě nechce propagovat žádnou politickou stranu :D

říká se tomu horizont, výlepová plocha na sloupech.

Co to je za iustrační foto :O??

Poslat nový komentář