ODS a ČSSD mají kandidátky do krajských voleb

Markéta Záleská (ODS) a Jiří Rozbořil (ČSSD) - kandidáti na hejtmana Olomouckého
Markéta Záleská (ODS) a Jiří Rozbořil (ČSSD) - kandidáti na hejtmana Olomouckého kraje

Na podzim nás čekají volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje. Dvě nejsilnější strany již mají své kandidátní listiny a lídry na hejtmana. ODS vede Markéta Záleská, ČSSD Jiří Rozbořil. Na předních místech kandidátek jsou i zástupci Prostějovska.

Občanské demokraty vede do krajských voleb poprvé v historii žena. Markéta Záleská je předsedkyní občanského sdružení Muzeum olomoucké pevnosti, zaváděla v krajském městě farmářské trhy, věnuje se charitativním projektům a je členkou místního sdružení ODS Olomouc-město. Že za sebou nemá významné politické funkce, nespatřuje jako nevýhodu. "Funkcionářská minulost by naopak mohla být pro řadu voličů na škodu. Já to nepovažuji za handicap, manažerské schopnosti jsem prokázala. Chceme vrátit politice důvěryhodnost a ukázat, že máme co nabídnout," řekla Záleská pro Mf Dnes. V primárkách získala velkou důvěru, volilo jí 81 procent delegátů volebního sněmu.

Se silným mandátem z krajské konference se do čela sociálních demokratů postavil Jiří Rozbořil z Olomouce, zkušený komunální politik, který si zakládá na realistických slibech. "Musíme stavět na solidaritě uvnitř kraje. Vždyť solidarita je jednoznačně pojem, který by měl být vždy prioritou. Jak by měla být fakticky realizována na úrovni kraje a jeho pěti okresů? Použiji paralelu. Když má otec pět dětí a jedno z nich je na tom hůře, je povinností těch ostatních se o něj postarat. Nikdy nebudou všechny děti na tom stejně, ale naším cílem musí být stav, kdy se žádné z nich nebude cítit odstrčené a bude vědět, že není samo a že za ním stojíme," uvedl Rozbořil pro Prostějovské Novinky.

Na krajských kandidátkách najdete i jména z Prostějovska. O hlasy voličů ČSSD se hned za Jiřím Rozbořilem bude z druhého místa ucházet Alois Mačák z Prostějova, současný náměstek hejtmana pro dopravu. Na desátém místě sociálnědemokratické kandidátky je Ivana Dvořáková, starostka Němčic nad Hanou, třináctka patří místostarostce Prostějova Aleně Raškové, devatenáctý je podnikatel Josef Švec. Své kolegy podpoří z 25. místa Pavel Holík, dlouholetý ředitel prostějovské záchranky a nynější poslanec Parlamentu ČR.

Třetí místo krajské kandidátky ODS patří Jiřímu Pospíšilovi, místostarostovi Prostějova. Na dalších místech jsou zástupci obcí - sedmý je živnostník Petr Zápeca z Hrubčic, patnáctá bývalá europoslankyně Nina Škottová z Bedihoště. Na dalších místech pak kandidují Vilém Novotný z Vranovic-Kelčic, prostějovská místostarostka Ivana Hemerková a radní Prostějova Milada Sokolová.

(bp)

Komentáře

ODS a TOP09- nevolitelné strany

Díky takovým netvorům, Nečasům a spol.

Poslat nový komentář