Volby skončily debaklem ODS, radost nemá ani ČSSD

Volby skončily debaklem ODS, radost nemá ani ČSSD
ilustrační foto

Předčasné volby skončily úspěchem nových politických subjektů. Zvítězila sice sociální demokracie, ale s výledkem spokojena být nemůže. Ve Sněmovně získala pouze 50 křesel a v podstatě nemá šanci vytvořit silnou a stabilní vládu.

Překvapivě druhé místo v celostátním měřítku získalo hnutí ANO 2011 Andreje Babiše, které díky 18,65 % hlasů má ve sněmovně 47 křesel. Celkem 33 mandátů pak má KSČM, 26 míst pro zákonodárce bude mít TOP O9, pouhých 16 křesel zůstalo ODS a po 14 obsadí KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury.

V Prostějovském regionu volební účast kopírovala účast celostátní – k volbám přišlo 59,38 procent oprávněných voličů. Ziskem 23,98 % hlasů zvítězila ČSSD, druhé skončilo hnutí ANO 2011 s 18,63 % hlasů, třetí byli komunisté, jimž svůj hlas ve volbách odevzdalo 17,40 procent voličů. Čtvrtá příčka na Prostějovsku patřila Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamury (9,50%), následuje KDU-ČSL (8,53 %) a TOP 09 (7,09 %).

O první komentář k volebním výsledkům jsme požádali prostějovského politologa PhDr. Petra Sokola. 

Pane doktore, jaká je vaše první reakce na výsledek předčasných voleb?

Výsledky především ukázaly, že téměř všechny zavedené politické strany, snad kromě KSČM, ve volbách svým způsobem propadly. Lidé dali přednost něčemu novému, prostě volili jinou alternativu.

Jak vidíte následnou situaci? Skoro nikdo nemá šanci sestavit skutečně silnou a stabilní vládu... Alespoň žádná z myslitelných koalicí nedá dohromady 120 hlasů...

Voliči prostě rozdali hlasy takovým způsobem... Některé strany nečekaně propadly, například Zemanovci, navíc je tu něco nového - do Sněmovny se dostalo sedm stran, velmi těžko se tedy bude vyjednávat o sestavení nové vlády...

Jak si vysvětlujete úspěch ANO a pokračující vzestup komunistů?

Hnutí ANO zpočátku nabíralo zklamané voliče, ale následně docela silně zařízlo i do levicového voličstva. To se Andreji Babišovi docela podařilo, jenže v jeho případě lidi nevědí, co koupili. Co se týká komunistů, nedělali žádnou kampaň. Nebyli dosud zapojeni do žádné vlády a na tom nyní vydělávají. Jenže si myslím, že v jejich případě je to tak trochu Pyrrhovo vítězství...

Jaká je vaše prognóza následného vývoje politické situace v Česku?

Další předčasné volby. Netvrdím, že budou, ale je to velmi pravděpodobné. Nepokládám totiž za reálné, že se podaří sestavit silnou a stabilní vládu. 

Děkujeme za rozhovor.

Sledujte aktulizace volebních výsledkům statistiky a komentáře na stránkách PvNovinek...

Olga Katolická