Provozovatelům vydělávají, rodiny ničí

Provozovatelům vydělávají, rodiny ničí
ilustrační foto internet

 

Herní automaty. Pro někoho zkáza, pro jiné zdroj obrovských příjmů. Z touhy po výhře se mnohdy stává těžká závislost, která zničí celé rodiny. Zakázat je ale nikdo nechce. Jen Prostějov za ně dostal loni slušný "nášup" do městské kasy. Přiteklo tam přes padesát milionů.

Je to hrůza

Mezi skupiny nejvíce ohrožené hazardem patří děti a mladiství, nezaměstnaní, lidé v krizi, alkoholici, narkomané, ale i podnikatelé. Důsledky gamblerství jsou zničující. Od zadlužení a rozpadu rodin přes sociální a psychické problémy až po kriminalitu.

"Před několika dny k nám přišli vymahači. Byla jsem v šoku, náš osmnáctiletý studující syn prohrál za asi čtyři měsíce přes sto tisíc korun. A to je jen to, pro co si přišli vymahači. Co dluží kamarádům a známým zatím pořád ještě nevíme, " svěřila se PvNovinkám mladíkova matka. Rodina zatím dluh splatila, dalších se ale obává. "Jestli nepůjde na léčení, zničí nás všechny," říká nešťastná matka.

Mnohem hůř dopadla před časem rodina z Prostějovska. Otec spáchal sebevraždu. Až po jeho smrti zničená manželka zjistila, že dluhy z hraní automatů jsou tak obrovské, že spolkly veškerý majetek. "Zjistila jsem, že zastavil dům, že nám nepatří ani auto. Po prodeji všeho, co mělo jen trochu cenu, nám nezbylo nic. Musela jsem se s dětmi vrátit k rodičům a začínám od nuly. Manžel si tehdy problém vyřešil, že nás v tom nechá, ho asi vůbec nenapadlo," konstatovala žena, která o hráčské závislosti svého životního druha neměla ponětí. "Jezdil na montáže po celé republice, doma byl jen o víkendu a to dělal fušky nebo na domě. Jenže když byl přes týden pryč, zřejmě se nudil a tak začal s bednama," přidala úvahu, proč se do nejspíš manžel do situace dostal.

Automaty omezují vyhlášky

Podle obecně závazné vyhlášky č. 2/2012, se stanoví místa na území města Prostějov, na kterých lze provozovat sázkové hry. Není jich málo, celkem 74. Případná regulace ale mnoho neřeší. V momentě, kdy jsou povoleny, platí tříletá přechodná lhůta. Znamená to, že i když v dané lokalitě bude regulace, zařízení bude stejně po tři roky v provozu.

Od 1.ledna 2014 je v platnosti nová vyhláška č.5/2013, která stanovuje opatření k omezení některých sázkových her,loterií a jiných podobných her. Majitelé provozoven, kde jsou umístěny výherní automaty, museli odstranit světelné a neonové reklamy a jackpoty. Další povinností je zneprůhlednění skleněných výloh, vstupů, oken a jiných otvorů provozoven tak, aby nebylo umožněno nahlížet do vnitřních prostor provozovny do místností, kde jsou provozovány sázkové hry, loterie a jiné podobné hry. Na „Áčkách“ zařízeních nesmí být uvedena reklama na alkoholické nápoje ke hře zdarma, se slevou, včetně reklamy na jakékoliv benefity.

Kolik jich je?

V roce 2012 bylo na území města Prostějova zhruba 900 výherních hracích přístrojů a videoterminálů. Magistrát jich povolil 82, provoz zbývajících povolilo ministerstvo financí. "Příjem ze všech automatů včetně videoloterijních terminálů byl v roce 2013 51.524.287 korun," sdělila pvNovinkám tisková mluvčí magistrátu Jana Gáborová. (ber)

Poslat nový komentář